Bijgewerkt: 19 juni 2024

TV revolutie op Internet

Nieuws -> Internet

Bron: Amstelveenweb.com / Wikipedia
16-10-2007

Met meer dan 15.000 TV-shows en dagelijks meer toegevoegd, begonnen de KaZaa en Skype bedenkers met een nieuwe service op het Internet: Joost (spreek uit als juiced [ʤu:st]. Na een half jaar lang durende test kan iedereen allerlei programma’s van 250 televisiekanalen via Internet gratis bekijken.

De gebruikers moeten eerst 10 megabyte software downloaden en installeren, maar dan begint de show. Na registratie verandert de computermonitor in een Multi Tv scherm, waar per thema; sport, muziek, nieuws, maar ook films van Paramount, CBS, maar zelfs Viacom movies zijn te zien.

Het systeem is op P2P (peer-to-peer) gebaseerd. De kosten van het netwerk willen de makers, de Zweed Niklas Zennström en de Deen Janus Friis, via reclame en advertenties dekken. Dit zal waarschijnlijk zal ook lukken, want tot nu toe hebben 1.5 miljoen mensen dit P2P-Tv systeem uitgeprobeerd.

Voor het programma is een zeer lage bandbreedte geschikt. Theoretisch kunnen mensen met een 1 Mbs verbinding al de uitzendingen bekijken. Joost begint net op dezelfde tijd, als IPTV, dus via de providers, via de kabel kunnen de abonnees allerlei Tv-zenders ontvangen. Het nadeel van IPTV is, dat dat wel geld kost. Ook is er extra apparatuur nodig, maar het voordeel is, dat de kwaliteit van de uitzendingen veel hoger is.

Joost software is beschikbaar voor Windows (nog niet Vista compatibel), Apple OS X (Intel en alpha) en er wordt gewerkt aan een versie voor Linux.

Website: Joost.com

Wat is peer-to-peer?

In het algemeen verwijst een peer-to-peer netwerk (of P2P) naar een computernetwerk dat geen vaste werkstations en servers heeft, maar een aantal gelijkwaardige (Engels: peer = gelijke) aansluitingen die samen tegelijkertijd functioneren als server en werkstation voor de andere aansluitingen in het netwerk.

Wat is KaZaa?

KaZaa is een computerprogramma waarmee gebruikers onderling bestanden kunnen uitwisselen. Het maakt gebruik van het peer-to-peer netwerk FastTrack.

Wat is Skype?

Skype is een Voice over IP-programma waarmee men over het Internet kan telefoneren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.