Bijgewerkt: 26 september 2022

Symboolpolitiek over roken

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
16-04-2008

Door Herbert Raat
Herbert Raat Amstelveen

Roken moet totaal verboden worden in jongerencentra volgens de lokale Amstelveense partij BBA en de Christen Unie. Ook een aparte rookruimte mag niet. Het resultaat zal zijn dat veel jongeren op straat staan met een sigaret en de Amstelveners extra overlast krijgen. De doorgeslagen symboolpolitiek over roken heeft nu ook de Amstelveense politiek bereikt.

Wat is er aan de hand?

Per 1 juli 2008 is roken verboden in openbare gebouwen, horeca en dergelijke. Dat geldt ook voor jongerencentra. Nu proberen wij in Amstelveen een grote groep hangjongeren waarvan sommige voor grote problemen zorgen op straat, in de jongerencentra te krijgen met goede begeleiding.

Iedereen die wel eens is wezen kijken in bijvoorbeeld jongerencentrum Het Galjoen kan je vertellen dat de hele meute bij een rookverbod op straat zal staan in plaats van binnen. Nu is er de mogelijkheid om een aparte rookruimte te maken zodat we ze binnen kunnen houden. Prima oplossing: minder gedoe op straat en de jongeren worden ook nog in de gaten gehouden.

No smoking Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Rookverbod bord


Niet voor BBA en de CU, voor hen staat vooral een totaal rookverbod centraal, uiteraard met de beste bedoelingen voor de jeugd. Helaas is dit een 'papieren werkelijkheid' en vooral 'symboolpolitiek'. Vanuit de achtergrond van de CU kan ik die opstelling wel begrijpen van BBA niet.

Het resultaat zal echter zijn meer gedoe op straat en geen sigaret minder. In een geval als dit moet je als politicus een keuze durven maken. Voor ons is dat allereerst het voorkomen van overlast, in plaats van een illusie te koesteren dat als je het roken totaal verboden hebt het dan wel goed zal komen, integendeel.

Externe link: Tweetal ontwerpbesluiten rookvrije horeca (MinVWS)

(Het thema wordt vanavond 16 april 2008 tijdens de Raadsvergadering besproken)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.