Bijgewerkt: 5 december 2022

Striptekenaar Hein de Kort bij Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
28-01-2010

31 januari t/m 7 maart 2010

In een kleurrijke en vermakelijke overzichtstentoonstelling zal vanaf eind januari een groot deel van het oeuvre van striptekenaar Hein de Kort te zien zijn in het Museum Jan van der Togt in Amstelveeen. Men kan stripboeken, kalenders, tekeningen, posters, kaarten, schilderijen en zelfs golfballen bewonderen.

Hein de Kort (1956) begint al vroeg in zijn leven met het voltekenen van alles wat maar in zijn buurt komt. Hij doet het Atheneum en daarna een opleiding tot docent tekenen en handvaardigheid. Na drie jaar gejengel aangehoord te hebben hangt hij zijn krijtje aan de wilgen en besluit om strips te gaan maken.

de Kort  Amstelveen
(Foto Museum Jan vd Togt - 2010)

Hein de Kort: De Drinker


Hein de Kort hoort bij de generatie tekenaars die bij uitgeverij Espee (later C.I.C) is begonnen. Van daar verhuist hij naar uitgeverij Big Balloon nadat hij zich als huistekenaar bij hun uitgave Eppo Wordt Vervolgd heeft bekwaamd in het tafelvoetbalspel. Tegenwoordig verschijnen de boeken bij Luitingh-Sijthoff. Er zijn van zijn hand ruim 60 stripalbums verschenen.

Het werk van Hein de Kort verschijnt (of is verschenen) in o.a. de Revu, Libelle, Onze Taal, Penthouse, Nieuwsblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, Sportweek, het Parool, muziekkrant OOR en Het Financieele Dagblad.

Bekendste stripseries: “Dirk en Desiree Tweekeerbellen” uit de Revu, “Pardon Lul” uit de Penthouse, “Eikels” uit muziekkrant OOR, “Piet en Riet van de Buis” uit het Parool, “Slappe Balle” uit Sportweek,   “Golfkarton” uit Golfjournaal, “4onder1kap” uit de Libelle.

Het laatste boek (192 pag!!) van zijn hand verscheen in november 2009 bij Luitingh-Sijthoff en heet “2009 HET JAAR VAN HEIN”. In 1992 ontving hij de prestigieuze Stripschapprijs. Een oorkonde en een bronzen beeld. Het beeld doet tegenwoordig dienst als schemerlamp. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstaat 50 1182 JE Amstelveen www.jvdtogt.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.