Bijgewerkt: 25 juli 2024

Strijktrio's op Wester-Amstel

Nieuws -> Wester-Amstel

Bron: Vrienden van Wester-Amstel
20-03-2013

Maandag 1 april 2013, 2e Paasdag, 15:00 uur geft het Gesto Antico ensemble met Judith Verona (viool), Femke Huizinga (viool en altviool) en Anita Gluyas (cello) van op de Buitenplaats Wester-Amstel een concert met strijktrio's van Mozart, Beethoven en Boccherini.

Gesto Antico is een jong kamermuziekensemble, dat gespecialiseerd is in uitvoeringen op historische instrumenten. In 2011 speelden ze o.a. in de Fringe-serie van het Festival Oude Muziek Utrecht. De groep is veelzijdig en speelt muziek uit de baroktijd tot en met vroeg-romantisch repertoire, op hun eigen levendige en spontane wijze. De individuele spelers hebben gestudeerd aan het Utrechts Conservatorium en treden regelmatig op met diverse orkesten.

antico Amstelveen
(Bron Antico Gesto - 2013)

Het Gesto Antico ensemble met pianiste Kanako Inoue


Tegenwoordig geldt het strijkkwartet als de ‘koning’ van de kamermuziek, maar in de tweede helft van de 18de eeuw was het strijktrio erg in zwang. Begonnen wordt met twee delen uit een divertimento van Mozart. Het is zijn enige volledige strijktrio en pas later werd de titel divertimento toegevoegd. Beethoven beschreef zijn strijktrio’s opus 9, waarvan het derde gespeeld wordt, als: “la meilleure de mes oeuvres” (de beste van mijn werken).

Luigi Rodolfo Boccherini is een Italiaans componist en cellist, die het grootste gedeelte van zijn leven in Spanje doorbracht. Daardoor heeft hij een heel eigen stijl kunnen ontwikkelen, waarin de hoofse, galante kenmerken van de vroege klassieke tijd behouden zijn.

Maandag 1 april 2013, 15:00 uur. Buitenplaats Wester-Amstel Amsteldijk-Noord 55 1183 TE Amstelveen. Entree  € 11,  donateurs € 8,  kinderen t/m 12 jaar gratis. Reserveren: muziek@wester-amstel.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.