Bijgewerkt: 22 juli 2024

Storing bij internet provider XS4ALL

Nieuws -> Internet

Bron: Amstelveenweb / Wikipedia
20-04-2012

XS4ALL (uit te spreken als het Engelse 'Access for all', toegang voor iedereen) is de op twee-na-oudste ISP (internet service provider) in Nederland, na NLNet en hobbynet. Sinds 1998 is XS4ALL een dochteronderneming van KPN.

Door een zogenaamde DDoS-aanval zijn verschillende diensten van XS4ALL sinds een week werken niet, of ze zijn minder bereikbaar. Vooral het Service Centre, de e-mail en de Shared-Hosting diensten werken voorlopig niet zoals dat hoort.

Veel mensen en bedrijven hebben steeds moeilijker met de verminderde, of helemaal niet aanwezige internetverbinding, zoals bijvoorbeeld een salarisadministrateur kan niet inloggen bij ING en daardoor komen de salarissen waarschijnlijk te laat aan bij de werknemers.

Dat kan weer een kettingreactie veroorzaken in verband met periodieke automatische overschrijvingen bij een bank, want als er niet genoeg geld op de rekening staat, dan worden de geplande transacties niet uitgevoerd, met alle problemen van dien.

DDoS Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2012)

Het diagram van de DDoS-aanval


Waarom de ddos-aanvallen werden uitgevoerd op XS4ALL is alleen maar giswerk, maar het zou kunnen komen door de in januari 2012 gevoerde rechtszaak, toen op vordering van BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) heeft de rechtbank ISP’s Ziggo en XS4ALL bevolen, om de toegang van hun abonnees tot de website The Pirate Bay te blokkeren.

XS4ALL moest in binnen 10 dagen The Pirate Bay ontoegankelijk maken en dat werd waarschijnlijk niet met dank afgenomen door vele klanten, die juist The Pirate Bay regelmatig bezochten en als protest zouden ze een gemeenschappelijke aanval op de provider organiseren. Dit is maar een veronderstelling, maar het zou kunnen……….

The Pirate Bay? -Is een website die torrentlinks indexeert. Volgens Alexa (internet verkeer analyst), stond de website in januari 2010 op plaats 98 van de meest bezochte websites ter wereld, en op plaats 39 van de meest bezochte websites uit Nederland.

Torrentlinks -BitTorrent (van het Engels torrent, dat stortvloed betekent) is een systeem om peer-to-peer gegevens uit te wisselen, dat gebruik maakt van een centrale locatie (de tracker) die de downloads coördineert, maar zelf geen bestanden levert. Het downloaden gebeurt decentraal en bestaat uit het uitwisselen van stukken van bestanden tussen alle gebruikers, die op dat moment meedoen aan het up- en downloaden. Zo'n gecoördineerde groep wordt een swarm genoemd.

Peer-to-peer is een computernetwerk, waarin de aangesloten computers gelijkwaardig zijn. Het woord komt van het Engelse peer, dat 'gelijke' betekent. Een dergelijk netwerk kent geen vaste werkstations en servers, zoals in het client-servermodel, maar heeft een aantal gelijkwaardige aansluitingen, die functioneren als server en als werkstation voor de andere aansluitingen in het netwerk.

DDoS-aanval?

Denial-of-service attacks (dos-aanvallen) en distributed denial-of-sevice attacks (ddos-aanvallen) zijn methoden om een computer, computernetwerk, of dienst onbruikbaar te maken voor de bedoelde gebruikers.

Het verschil tussen een 'gewone' dos-aanval en een distributed dos-aanval is, dat in het laatste geval de aanval uitgevoerd wordt vanaf meerdere computers tegelijk. Hiervoor wordt vaak een botnet gebruikt, maar het kan ook gaan om meerdere personen die hun actie's coördineren, iets wat bijvoorbeeld gebeurt bij aanvallen van de zogenaamde Anonymous-beweging.

Op 17 april 2012 werd nog een melding van de storing gemaakt door @annesalomons op Twitter:  'Er zijn helaas idd weer wat problemen. Excuus voor het ongemak! er wordt hard gewerkt aan een oplossing. *MS'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.