Bijgewerkt: 25 juli 2024

Stop heling: controleer het serienummer!

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Nederland
10-03-2011

Veel mensen staan wel eens voor de keus om een fiets, mobiele telefoon, of een auto te kopen voor een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Er is een kans, dat deze goederen dan gestolen zijn. Iedereen die iets via een advertentiesite wil kopen, kan nu checken of een aangeboden goed als gestolen geregistreerd staat bij de politie. U heeft alleen het serienummer van het aangeboden product nodig.

LG-Flatron Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het serienummer van een LG flatscreen televisie. De nummers op het stickertje zijn bijna niet te lezen zonder microscoop, dus pak je fotocamera en binnen de kortste tijd heb je het nummer


Hoe werkt het checken?Als het ingevoerde serienummer geen resultaat oplevert, staat het niet geregistreerd. Blijft u toch alert, bijvoorbeeld als de prijs niet in verhouding staat met het aangeboden product.

Als het ingevoerde serienummer overeenkomt met een artikel, dat als gestolen geregistreerd staat, krijgt u automatisch een scherm te zien, waar u de naam van de site, het advertentienummer en het e-mailadres van de aanbieder kunt invullen.

Het is niet nodig om de betreffende site hierover te informeren, dit doet de politie. Wanneer de politie een onderzoek instelt en duidelijk wordt dat het goed als gestolen geregistreerd staat, neemt de politie contact op met de advertentiesite.  • Stap 3: Controleer, wanneer u het product gaat ophalen, of het serienummer overeenkomt met het nummer waarmee u de check heeft gedaan


Let op: De check is een middel om na te gaan, of het product bij de politie als gestolen geregistreerd staat. Het kan zijn, dat er bijvoorbeeld nog geen aangifte is gedaan op het moment, dat u de gegevens checkt. Gebruik daarom ook altijd uw gezonde verstand. Een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn, is dit vaak ook. Wees ook extra alert als de verkoper haast heeft bij de verkoop of onlogische of niet kloppende verhalen vertelt.

Noteren serienummers eigendommen

Om te weten welk specifiek product precies van u is, is het belangrijk,dat u de serienummers van uw eigendommen noteert en bewaart. U kunt dit nu eenvoudig doen door gebruik te maken van het hier te downloaden formulier. Bij de aankoop van goederen wordt bij een aantal winkels het serienummer op de aankoopnota vermeld.

De politie is samen met het Openbaar Ministerie en de advertentiesites dit initiatief gestart om burgers bewuster te maken van heling en hun eigen rol daarin te benadrukken. Via het serienummer kunnen consumenten op eenvoudige wijze via internet controleren of een goed als gestolen geregistreerd staat. Check it out: Stop heling  Lees ook de flyer: Veilig handelen via internet (pdf)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.