Bijgewerkt: 18 juni 2024

Stijging van fraude met mobiele betaaloplossingen

Nieuws -> Technologie

Bron: DNB
19-12-2015

'Banken moeten bedacht zijn op nieuwe frauderisico's en een stijging van de fraude met mobiele betaaloplossingen' -meldt De Nederlandsche Bank in een nieuwsbrief aan de banken op 18 december 2015.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Criminelen kunnen gestolen identiteits- en kaartgegevens via de smartphone aan het betaalsysteem van Apple, Samsung, of Google laten koppelen


Mobiele betaalinnovaties, waarbij de consument met de smartphone kan betalen, worden wereldwijd geïntroduceerd. In Nederland zijn deze nog niet grootschalig in gebruik, al zijn er wel enkele innovaties gelanceerd, zoals de Rabo Wallet en de Vodafone wallet. Ook de introductie van andere betaaloplossingen van Apple, Google en Samsung wordt verwacht. Hierbij moeten banken bedacht zijn op nieuwe frauderisico’s en een stijging van de kaartfraude.

Criminelen kunnen gestolen identiteits- en kaartgegevens via de smartphone aan het betaalsysteem van Apple, Samsung, of Google laten koppelen. Dit gebeurde in de VS, doordat banken vaak al genoegen namen met het doorgeven van naam, rekening- en pasnummer, en de twee laatste cijfers van het BSN. Dit soort gegevens wordt echter op grote schaal verhandeld op het Darknet (digitaal netwerk, dat veelal anoniem via specifieke software, configuraties of machtiging toegankelijk is). Criminelen konden zo eenvoudig op andermans kosten dure goederen aanschaffen in winkels.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.