Bijgewerkt: 25 juni 2024

Stichting Vrienden van Wester-Amstel bestaat 15 jaar

Nieuws -> Wester-Amstel

Bron: Wester-Amstel
27-05-2009

Op zondag 28 juni 2009 viert de Stichting Vrienden van Wester-Amstel het 15-jarig jubileum onder de titel ‘Buitenplaats en Buitenleven door de eeuwen heen’.

Wester-Amstel Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De buitenplaats Wester-Amstel


Het programma voor het jubileumfeest omvat een keur aan optredens, rondleidingen en activiteiten die in het teken staan van de het buitenleven op de buitenplaats door de eeuwen heen. Om 12.00 wordt de jubileumdag feestelijk geopend door wethouder Hellendall van Amstelveen. Iedereen is van harte uitgenodigd, de toegang is gratis.

Het programma:

12.00    Opening door wethouder Frans Hellendall

12.15    Optreden Eveline Juten “Boeren, burgers en buitenlui”

13.00    Voordracht gedichten uit vijf eeuwen

             Rondleiding door het huis ‘Wester-Amstel’

             Rondleiding door het park

14.00    Optreden Helen Gerretsen als matroos Dora in ‘Michiel de Ruyter’

             Optreden goochelaar Louis Vlasman speciaal voor kinderen

14.45    Voordracht gedichten

             Rondleiding huis

             Rondleiding park

15.45    optreden blazerstrio ‘Bermuda Riettrio’

16.30    afsluiting

Optredens

Eveline Juten opent de dag met haar optreden ‘Boeren, Burgers, Buitenlui’. In deze luchtige voorstelling met lichte muziek uit de zeventiende eeuw zingt Eveline Juten liederen over boeren en volkse types uit het ‘Boertig Liedt-Boeck’ van Bredero. Eveline Juten begeleidt zichzelf in dit programma op de citer, één van de populaire snaarinstrumenten uit de 17de eeuw.

In het Theater Lena speelt Helen Gerrretsen de voorstelling ‘Michiel de Ruyter’, een monoloog waarin Dora, die van avontuur houdt, gaat varen als matroos om te reizen, te leren en te vechten. Uit haar mond horen we van de heldendaden van de bekende admiraal maar ook over wat De Ruyter werkelijk presteerde als organisator van wat tot dan toe een chaotische vloot was. De voorstelling laat een mooie combinatie van diepgang en humor zien.

Het Blazerstrio Bermuda Riettrio sluit het jubileumfeest in stijl af. Paloma de Beer, Renée Knigge en Bart de Kater vormen sinds april 2007 het Bermuda Riettrio. De drie jonge musici leerden elkaar kennen op het conservatorium en in verschillende studentenorkesten. Met dit optreden brengt het Bermuda Riettrio een bijzonder programma, met ondermeer werken van Rossini, Mozart, Jan Koetsier en Heitor Villa-Lobos.

Rondleidingen en gedichtenvoordracht

Tijdens de pauzes worden verschillende rondleidingen verzorgd. Door het gebouw van Wester-Amstel zal Søren Movig, voorzitter van de Stichting die eigenaar is van de Buitenplaats Wester-Amstel en initiatiefnemer van de Stichting Vrienden van Wester-Amstel, rondleidingen geven.

De rondleidingen door de tuinen worden verzorgd door  Paul Tensen. Hij laat de siertuin met exclusieve vaste planten en struiken, de twee Lindenlaantjes, de boomgaard en de twee verjaardagslaantjes zien. Er zijn stekjes en plantjes zoals Daslook, de Kleine Maagdenpalm, de Voorjaarszonnebloem en verschillende keukenkruiden te koop.

Een gedichtenvoordracht die gedichten beslaat uit de vijf eeuwen dat de Buitenplaats Wester-Amstel bestaat. Werken van Joost van den Vondel, Willem Bilderdijk, Nicolaas Beets, Ida Gerhardt en Roel Brouwer zijn speciaal voor het jubileum geselecteerd; alle gedichten dragen het thema buitenleven in zich.

Activiteiten voor de jeugd

In de mooie tuin van de buitenplaats is er gelegenheid voor de kinderen, van 6 tot 12 jaar, om onder vakkundige begeleiding te schilderen. Tevens kunnen kinderen zich aanmelden voor de jeugd schildermiddagen gedurende de zomer. Tijdens de dag zal in het prieel de goochelaar Louis Vlasman een aantal keer optreden voor de kinderen.

Adres: Buitenplaats Wester-Amstel Amsteldijk-Noord 55 1183 TE AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.