Bijgewerkt: 28 maart 2024

Stemmen voor een nieuwe gemeenteraad van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
10-02-2022

Op woensdag 16 maart 2022 is het weer tijd om te stemmen: dan kiezen we de leden van de gemeenteraad van Amstelveen. De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. De gemeente neemt ook bij deze verkiezing extra maatregelen om ervoor te zorgen dat alle stembureaus volgens de coronarichtlijnen zijn ingericht en voor iedereen toegankelijk zijn.

Burgemeester Tjapko Poppens: 'Gemeenteraadsverkiezingen zijn belangrijke verkiezingen. De gemeenteraad neemt besluiten over zaken die de directe woon- en leefomgeving van inwoners aangaan. Ook dit jaar is onze inzet erop gericht dat de verkiezingen verantwoord en goed verlopen, zodat alle Amstelveners veilig hun stem kunnen uitbrengen. Ga dus stemmen op 16 maart. Elke stem telt.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen


Veilig stemmen. De stemlokalen moeten op de verkiezingsdag veilig zijn voor kiezers en de leden van de stembureaus. Alle stembureaus worden zo ingericht dat zij voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. De stemhokjes worden schoongehouden, na iedere kiezer wordt het rode potlood gereinigd en alle locaties worden voldoende geventileerd. Het is verplicht op de stembureaus een mondkapje te dragen.

Vroeg stemmen op 14 en 15 maart. Net als vorig jaar is het mogelijk om vervroegd te stemmen. Op maandag 14 en dinsdag 15 maart 2022 zijn acht stembureaus in Amstelveen open, zodat kiezers de mogelijkheid hebben om op een rustig moment en gespreid te gaan stemmen. 

Volmacht. Er zullen kiezers zijn die op de verkiezingsdagen niet naar een stemlocatie kunnen komen, omdat zij besmet zijn, in quarantaine zitten of om een andere reden. Het is altijd mogelijk om iemand te machtigen. De achterkant van de stempas is te gebruiken als volmacht.

Stembureau op loopafstand. De gemeente vindt het belangrijk dat er voor iedere kiezer een stembureau op loopafstand is en dat de wachttijden op de stembureaus beperkt zijn. Er worden op woensdag 16 maart 37 stembureaus ingericht in Amstelveen. Een aantal stembureaus zit op een andere locatie dan kiezers gewend zijn. Op de website van de gemeente en in de envelop bij de stempas, die inwoners eind februari ontvangen, zit een overzicht van de stembureaus. Alle stembureaus zijn voor iedereen toegankelijk.

Op wie stemmen. In Amstelveen doen de volgende partijen mee aan de verkiezingen: VVD, D66, GroenLinks, bbA, PvdA, SP, CDA, AVA, ChristenUnie, Goed voor Amstelveen, BVNL en 50Plus. Er zijn diverse verkiezingsactiviteiten. Politieke partijen zijn op 8 en 11 maart aanwezig op de markt in het Stadshart en op 11 maart om 20.00 uur vindt een lijsttrekkersdebat plaats dat live is te volgen via de website van de gemeente Amstelveen. Daarnaast is per 17 februari 2022 een Kieskompas beschikbaar op: www.amstelveen.nl/verkiezingen. Dit kieskompas helpt kiezers de partij te vinden die het beste bij hun standpunten past.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.