Bijgewerkt: 22 juli 2024

Steeds meer mensen in de bijstand in de problemen door coronacrisis

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
11-10-2020

De Hulpdienst van de Socialistische Partij Amstelveen spreekt de afgelopen maanden steeds meer mensen met een bijstandsuitkering die in de knel zijn gekomen. Dat heeft alles te maken met de coronacrisis.  Terwijl algemeen bekend is dat er bij veel bedrijven juist mensen worden ontslagen worden de bijstandsgerechtigden onder druk gezet om zo snel mogelijk aan het werk te gaan, want ze moeten uit de uitkering. Daarover heeft de SP schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W van Amstelveen.

Wil Roode burgerlid: 'Ook nu zien we weer dat met name de statushouders onder druk worden gezet. Iemand die een eigen reisbureau wilde beginnen voor inkomend toerisme zag haar plannen geheel in rook opgaan. Er komen nu eenmaal geen buitenlandse toeristen naar een land dat code rood heeft gekregen. Deze universitair opgeleide en zeer goed Nederlands sprekende persoon zou met enige bijscholing makkelijk in het onderwijs aan de slag kunnen. Maar in plaats van haar hiermee te helpen wordt zij naar het Werkplein gestuurd met de mededeling dat ze zo snel mogelijk uit de bijstand moet. Daar aangekomen mag haar ondersteuner niet eens bij het gesprek aanwezig zijn. De vraag waarom zij niet kan worden bijgeschoold zodat zij als docente kan werken wordt niet beantwoord.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Wil Roode burgerraadslid van SP-Amstelveen


Het lijkt wel of talentvolle statushouders juist worden tegengewerkt. Een andere jonge vrouw die op Uilenstede woont heeft in een recordtempo VWO-niveau bereikt en zou geneeskunde gaan studeren. Helaas is zij uitgeloot en krijgt zij, notabene drie weken na de ingangsdatum, te horen dat haar uitkering is stopgezet. Ook zij moet de uitkering zo snel mogelijk uit. De vrouw kan zich niet meer inschrijven voor een andere studie en krijgt derhalve geen studiefinanciering. In plaats van haar te helpen wordt zij onder druk gezet en komt zij financieel klem te zitten.'

Deze voorbeelden staan niet op zichzelf. De SP-hulpdienst is de afgelopen jaren keer op keer geconfronteerd met de keiharde opstelling van de gemeente ten opzichte van de bijstandsgerechtigden. De verwachting dat er meer maatwerk zou worden toegepast is niet uitkomen. Corona of niet, de uitkeringsgerechtigde in Amstelveen (en Aalsmeer) wordt onverminderd onder druk gezet om snel mogelijk te gaan werken, ongeacht de opleiding, kennis en vaardigheden. Ondanks dat de SP-hulpdienst het drukker dan ooit heeft kunnen mensen met hun hulpvragen er terecht. Even e-mailen naar hulpdienstamstelveen@sp.nl . Lees ook: Schriftelijke vragen van SP-Amstelveen aan het College B en W Amstelveen met betrekking tot bijstand tijdens de coronacrisis (pdf 2 pagina’s)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.