Bijgewerkt: 25 mei 2024

Steeds meer meldingen van babbeltrucs

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
20-02-2024

De afgelopen weken ontvangt de politie steeds meer meldingen van inwoners die gebeld worden door mensen die zich voordoen als politiemedewerker. Ze proberen met deze smoes hun slachtoffers geld of waardevolle spullen afhandig te maken. We hebben meldingen uit Zeeland en de Markiezaten gehad, maar sluiten niet uit dat er nog meer mensen (bijna) slachtoffer zijn.

De smoes die de dieven gebruikten was dat de politie inbrekers had gearresteerd, die in het bezit waren van een lijstje met adressen. Op dat lijstje stond zogenaamd ook het adres van het beoogde slachtoffer. De politiemedewerker belde om de mensen te waarschuwen en dat het van groot belang is om foto’s van de sieraden te maken voor de verzekering. Een ‘politiemedewerker’ komt naar de woning om foto’s te maken, maar telefonisch blijft er ook iemand in gesprek. Deze persoon lokt het slachtoffer naar een andere ruimte in de woning om ‘sloten te controleren’, waarna de zogenaamde politiemedewerker alle sieraden meeneemt, wegrent en de verbinding met de bewoner verbroken wordt.

Opvallend in deze specifieke zaken in Zevenbergen is dat de slachtoffers allen door een vast nummer gebeld worden en de zogenaamde politiemedewerker altijd controleert of diegene ook op dat adres woonachtig is. De politie stelt een onderzoek in naar de diefstallen. Zo onderzoekt de politie onder andere of er camerabeelden beschikbaar zijn waarop de dader(s) zichtbaar is/zijn. De politie gaat uit van meerdere daders, omdat mensen die gebeld zijn hebben aangegeven dat ze soms een man en soms een vrouw te spreken kregen.Wat kunt u doen?

-Heeft u ouders die op leeftijd zijn? Een opa of oma? Werkt u met oudere mensen? Praat dan over deze vorm van criminaliteit en druk mensen op het hart dat de politie nooit om pinpassen en/of pincodes vraagt en nooit aan de deur komt om waardevolle spullen op te halen en veilig te bewaren. Ook medewerkers van instanties, bankmedewerkers etcetera, zullen dit nooit doen. Zorg bijvoorbeeld ook voor een lijstje met handige telefoonnummers van de politie, de bank, de thuiszorginstantie etc. Op die manier kan iemand sneller checken of degene die belt ook daadwerkelijk van één van die instanties is.

-Wordt u gebeld door iemand die zich voordoet als agent, bankmedewerker enzovoorts?  Ga dan geen gesprek aan. Geef geen details over uzelf, zoals bijvoorbeeld uw adres. Bevestig dit soort gegevens ook niet als de beller dingen over u opnoemt. Hang op en bel de instantie die u zogenaamd gebeld heeft om het verhaal te controleren.

-Doe niet zomaar de deur open voor iemand die zegt van de politie of van de bank te zijn. Wij komen niet zomaar onaangekondigd bij u langs. We kunnen ons, in uniform én in burger, altijd legitimeren, wij vinden het niet erg om te wachten totdat u heeft kunnen controleren dat we te goeder trouw zijn. En we komen nooit bij u langs om uw pinpas, pincode, geld, waardevolle spullen of sieraden op te halen en veilig op te bergen!

-Bent u toch het slachtoffer geworden van een babbeltruc, helpdeskfraude, oplichting, waarschuw dan altijd de politie en doe aangifte. U kunt ons bereiken op 0900-8844. Zijn de dieven nog in de buurt of zelfs in het gebouw? Bel dan direct 112! Kijk voor meer informatie op onze website https://www.politie.nl/onderwerpen/babbeltruc.html

Eerdere incidenten: https://www.politie.nl/nieuws/2024/februari/10/08-politie-waarschuwt-voor-babbeltruc.htmlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.