Bijgewerkt: 17 mei 2021

Steeds meer bacteriën zijn ongevoelig voor de werking van antibiotica

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Rijksoverheid
18-11-2014

Minister Edith Schippers (VWS) roept de hele Nederlandse zorgsector op om het gevaar van antibioticaresistentie aan te pakken. In een boodschap die vandaag onder zorginstellingen en huisartsen is verspreid, wijst Schippers erop, dat steeds meer bacteriën ongevoelig zijn voor de werking van antibiotica. Als deze ontwikkeling niet wordt gekeerd, worden nu nog eenvoudig te genezen ziektes weer levensbedreigend. Schippers: “Als we niet opletten, winnen de bacteriën het van ons". Schippers doet haar oproep vandaag op European Antibiotic Awareness Day, een initiatief van de ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control).

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2014)

Edith Schippers, (VVD) minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Onzorgvuldig en overmatig gebruik van antibiotica leidt ertoe, dat steeds meer bacteriesoorten ongevoelig zijn voor antibiotica. Hierdoor ontstaat het gevaar, dat infecties niet meer bestreden kunnen worden. Schippers: “Als antibiotica niet meer werken, lopen miljoenen mensen gevaar. We moeten dit proces keren. Anders worden transplantaties, kankerbehandelingen, maar ook routineoperaties levensgevaarlijk, of onmogelijk. En kan zelfs een simpele blaasontsteking ons fataal worden.”

In haar boodschap aan de Nederlandse zorgsector wijst Schippers erop dat – volgens ECDC  – door antibioticaresistentie inmiddels in Europa jaarlijks ongeveer 25.000 doden vallen. Ook is er sprake van 1,5 miljard aan vermijdbare zorgkosten, onder andere veroorzaakt door extra ligdagen en isolatiemaatregelen.

Volgens Schippers is iedereen die werkzaam is in de zorg betrokken: van schoonmaker tot verpleegkundige, van arts tot lid van de raad van bestuur. De minister roept hen op om infecties te voorkomen; goede basishygiëne is hiervoor cruciaal. Daarnaast wordt resistentie voorkomen door zinnig en zuinig om te gaan met antibiotica. Verder moeten zorginstellingen bacteriën actiever opsporen en bestrijden. Ook stelt Schippers, dat er nieuwe antibiotica ontwikkeld moeten worden. Samenwerking in de aanpak van antibioticaresistentie is geboden: met andere landen, want bacteriën houden zich niet aan grenzen. En ook in de veehouderij is actie vereist: het antibioticagebruik moet daar verder omlaag.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.