Bijgewerkt: 9 mei 2024

Stedelijke ontwikkelingen in Amstelveen in 2023

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
22-02-2024

Ieder jaar praten we u rond de zomer in een raadsgesprek bij over de voortgang van de ruimtelijke projecten van Stedelijke Ontwikkeling- meldt het College B en W Amstelveen. Sinds het raadsgesprek van 28 juni 2023 is er veel inzet gepleegd om bestemmingsplannen in procedure te brengen vóór de invoering van de Omgevingswet op 1 januari van 2024. Graag bieden wij u bijgaand een overzicht van de in 2023 bereikte resultaten en blikken we vooruit naar dit jaar. In het derde kwartaal geven wij u in een raadsgesprek graag een volgende update.

Ontwikkelen in balans. Het aantal ruimtelijke ontwikkelingen met een claim op onze ruimte is groot. Er is sprake van een grote schaarste op de woningmarkt, behoefte aan toekomstbestendige werklocaties, voldoende maatschappelijke voorzieningen en ook de energietransitie en circulaire economie vragen ruimte. Het zoeken naar de juiste balans tussen bouwen, wonen, sporten, recreëren en werken vraagt om een zorgvuldige regie vanuit de gemeente. Bouwen doen we in balans met de groene leefomgeving en we verlangen van initiatiefnemers dat een project een kwalitatieve en duurzame bijdrage levert aan de buurt. Door bij nieuwe initiatieven omwonenden en andere belanghebbenden vroegtijdig mee te nemen in de planvorming, zijn wij beter in staat om alle belangen zorgvuldig en integraal af te wegen.

Lange adem. Het onderzoek naar de financiële en ruimtelijke haalbaarheid van een project is er een van lange adem. Nederland kent een stapeling van wetgeving en beleid, op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Het vinden van de juiste balans in die eisen, ambities en de afweging van belangen is complex en daarmee langdurig. Ondertussen staat de tijd niet stil en zijn ruimtelijke ontwikkelingen onderhevig aan de grillen van de conjunctuur. De oorlog in Oekraïne en de Covid-pandemie hebben een grote impact gehad op onder meer de prijzen van grondstoffen. Hierdoor stond de financiële haalbaarheid van veel projecten onder druk. Toch kunnen we constateren dat in Amstelveen ondanks de enorme economische onzekerheden de voorbereiding van diverse stedelijke ontwikkelingsprojecten volop is doorgegaan.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2024)

Woningen opgeleverd, in aanbouw en in voorbereiding in Amstelveen in 2023

Uitvoering en oplevering. De bouwprojecten bevinden zich in verschillende fases van ontwikkeling. Zo is in 2023 de tweede fase van The Mayor met 132 woningen opgeleverd en is de bouw van de Oostelijke Poeloever fase 2 gestart. Naar verwachting wordt nog dit voorjaar 552 appartementen aan de Startbaan 16 ("De Olympiade") gefaseerd opgeleverd, evenals 28 appartementen aan de Acacialaan 20-22 ("Rumba Residence"). Hiermee voegen we 580 appartementen aan de woningvoorraad toe, waarvan ongeveer 84% in het betaalbare middensegment. Binnenkort start ook de bouw van de gezinswoningen aan de Maalderij/Bovenkerkerweg ("Beauve").

Voorbereidende fase. De meeste projecten bevinden zich in de voorbereidende fase, waarbij de bouw nog moet starten. Zo heeft u in 2023 de bestemmingsplannen voor De Scheg-West, de Haagbeuklaan 1-3 en de Jasmijnlaan/Alsemlaan (samen een groot programma met 967 woningen) vastgesteld en hebben wij ontwerpbestemmingsplannen voor De Scheg-Midden (438 woningen) en het Alleman Kwartier fase 1 (33 woningen) ter inzage gelegd. Ook hebben wij vergunningen voor woningbouw aan de Groen van Prinstererlaan 114 (303 appartementen) en de Kegel fase 1 verleend (35 appartementen). Een andere belangrijke mijlpaal is de uitspraak van de Raad van State in december 2023, waardoor het exploitatieplan Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid (BTAZ) onherroepelijk is geworden. Hiermee creëerden we een belangrijke randvoorwaarde die nodig is voor de transformatie van Nieuw Legmeer. Bedrijven in Legmeer die op termijn willen herontwikkelen, hebben een uitwijkmogelijkheid naar BTAZ. De komende jaren gaat een aantal grote woningbouwprojecten, met een hoog aandeel in het betaalbare segment, richting uitvoering.

Ruimtelijke initiatieven. In 2023 behandelden we ruimtelijke initiatieven aan onze intaketafel. De intaketafel toetst initiatieven aan actueel beleid. Na een participatieronde door de initiatiefnemer besluiten wij over de wenselijkheid en starten we een project. Twee initiatieven zijn beoordeeld als wenselijk en opgestart als project. Het gaat om de Landtong 2 (woonzorgcentrum voor verpleeghuiszorg "De Olmenhof") en de Rembrandtweg 665 (woningbouw).

Woningbouwprogramma en planning. De navolgende tabel geeft een indicatief overzicht van de verdeling in huur- en koopwoningen en de percentages in het sociale, midden en vrije sector segment. De totale woningbouwportefeuille bestaat uit circa 10.420 woningen. Hierbij hebben wij al een eerste fase van Kronenburg opgenomen met 438 studenten woningen, 500 shortstay kamers van Student Experience en een aangepast ontwikkelprogramma van 4.400 woningen in Nieuw Legmeer, waarover uw raad nog moet besluiten. We gaan door middel van monitoring, in samenwerking met het Rijk en de gebiedseigenaren, onderzoeken of de eerste fase van Kronenburg opgevolgd kan worden.

De volgende grafiek met tabel laat zien hoeveel woningen er zijn gerealiseerd en we de komende jaren verwachten op te leveren. De komende paar jaar kunnen we de prognose redelijk betrouwbaar inschatten, voor de jaren daarna wordt de onzekerheidsmarge groter. In de periode 2030-2040 staan gemiddeld 300 woningen per jaar op de planning, voornamelijk door de transformatie van Nieuw Legmeer.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2024)

Woningbouwproductie in 2023 gerealiseerd en verwacht in Amstelveen in 2023

De inzet van ontwikkelaars en gemeente op alle voorbereidingen die nodig zijn, voordat er een paal de grond in kan, van participatie en inhoudelijke onderhandelingen tot en met de vele benodigde onderzoeken voordat een vergunning verleend kan worden, zijn voor onze inwoners en ondernemers niet altijd zichtbaar. Doorlooptijden van ruimtelijke projecten zijn lang. Bovendien leiden beroepen bij de Raad van State, waarbij de behandeling soms maanden of ruim een jaar op zich laat wachten, tot forse vertragingen.

Ons doel is om projecten te versnellen, waar het kan en onverminderd in te zetten op ruimtelijke ontwikkelingen die zo hard nodig zijn voor onze 'Stad in Balans7: voor woningzoekenden, voor de energietransitie, voor voorzieningen en bedrijvigheid. Naast het voorbereiden op de invoering van de Omgevingswet hebben we een groot aantal procedures onder het oude regime weten op te starten om vaart te maken met woningbouw. Wij houden uw op de hoogte.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.