Bijgewerkt: 25 mei 2024

Startschot van het themajaar 'Dementie, De Mens Zien'

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
05-02-2024

Voor een volle zaal in Schouwburg Amstelveen gaf wethouder Marijn van Ballegooijen vrijdag 2 februari 2024 het startschot van het themajaar ‘Dementie, De Mens Zien’. “We moeten er als samenleving alles aan doen om mensen met dementie en hun naasten beter te ondersteunen. Dat begint met een andere kijk; zie de mens en niet alleen de patiënt.”

“Wanneer iemand de diagnose dementie krijgt, verandert er veel. Ermee leren omgaan is niet gemakkelijk. Je wilt blijven doen wat je altijd deed, eigen keuzes blijven maken, je rol als partner of als ouder blijven vervullen. Maar dit wordt steeds moeilijker naarmate de ziekte vordert”- sprak Van Ballegooijen de zaal toe. “Ook het leven van naasten verandert ingrijpend.”

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Filmmaker Jonathan de Jong, Teun Toebes verpleegkundige, auteur en wethouder Marijn van Ballegooijen bij de vertoning van Human Forever in Schouwburg Amstelveen op 2 februari 2024

Na de opening door Van Ballegooijen keken de aanwezigen naar een vertoning van de film Human Forever van Teun Toebes. De gemeente Amstelveen ziet het als belangrijke taak om mogelijk te maken dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven doen waar zij gelukkig van worden. En dat zij ondersteuning krijgen bij het vervullen van sociale rollen die voor hen van betekenis zijn. Als vader, als oma, als vrijwilliger, als deelnemer aan een ontmoetingsgroep.

In Amstelveen is er al een uitgebreid aanbod aan zorg en ondersteuning voor mensen met dementie beschikbaar. Maar het aantal ouderen zal de komende jaren sterk toenemen en ouderen blijven ook langer thuis wonen. Daarnaast nemen de personeelstekorten in de zorg toe. “Dit betekent iets voor hoe wij als samenleving met elkaar om moeten gaan en zorg moeten dragen voor mensen om ons heen die ondersteuning nodig hebben. Het belangrijkste uitgangspunt is om niet alleen de patiënt, maar vooral ook de mens te blijven zien”, zegt Van Ballegooijen over het Actieplan Dementie 2024-2026 (pdf 16 pagina’s).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.