Bijgewerkt: 4 december 2021

Start proefproject subsidieregeling Automatische Externe Defibrillators in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
03-03-2018

De gemeente Amstelveen ondersteunt initiatieven op het gebied van reanimatie. Het college van B en W besloot daarom tot een proef subsidieregeling voor AED's (Automatische Externe Defibrillators) en buitenkasten. Ook organiseert de gemeente, samen met de Ambulancedienst, het lokale Rode Kruis en de EHBO vereniging later dit jaar twee voorlichtingsbijeenkomsten.

Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg: 'Het idee is afkomstig van een VvE bestuurslid van het gebouw Le Jardin. Hij benaderde ons over het belang van een AED en buitenkast om zo inwoners in de directe omgeving snel te kunnen helpen. Maar ook in de gemeenteraad zijn vragen gesteld over de beperkte beschikbaarheid van AED’s na sluitingstijd. Met de proef onderstrepen we het belang van reanimatie en hopen we op een stijging in het aantal Amstelveense AED’s in de openbare ruimte.'

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveenweb.com - 2018)

Vlnr.: Andreas van der Smaal, Nico Peper en Hans Lussing van de VvE Le Jardin, Herbert Raat wethouder, Margreet Nugteren beleidsadviseur Samenleving van de gemeente Amstelveen, Rob Ellermeijer raadslid VVD-AmstelveenBelang van een AED en buitenkast. Een AED is een draagbaar apparaat dat door middel van een elektrische schok het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. De Hartstichting stimuleert dat AED’s buiten hangen, zodat ze altijd bereikbaar zijn. Hiervoor is een speciale buitenkast nodig die het apparaat beschermt tegen stof, vocht, regen en kou. Meer informatie is te vinden op www.hartstichting.nl. In Nederland worden burgerhulpverleners in sommige gebieden opgeroepen door de Ambulancedienst wanneer er iemand een hartstilstand heeft in de buurt. Amstelveen start daar nu ook mee. Burgerhulpverleners kunnen zich inschrijven bij HartslagNu. Hier kunnen ook AED’s worden geregistreerd. Voorlichtingsbijeenkomsten. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten geeft de Ambulancedienst uitleg over de nieuwste ontwikkelingen en veel voorkomende vragen op het gebied van reanimatie. Aanwezigen kunnen zich bij de lokale Rode Kruis en EHBO-verenigingen aanmelden voor een reanimatiecursus. De voorlichtingsbijeenkomsten vinden plaats in het voorjaar van 2018 en zijn voor iedereen toegankelijk. Meer informatie over de data, locatie en aanmeldingen volgt later. Meer informatie over het proefproject is te vinden op www.amstelveen.nl/aed.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.