Bijgewerkt: 22 mei 2022

Start Nederland Leest 2010

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelland Bibliotheken
15-10-2010

Op vrijdag 22 oktober 2010 start de landelijke campagne: Nederland Leest met 'De Grote Zaal', boek van Jacoba van Velde. Nederland Leest wordt in 2010 voor de vijfde maal georganiseerd. Vorig jaar stond Oeroeg van Hella S. Haasse centraal, waarvan tijdens de campagneperiode bijna een miljoen exemplaren werden verspreid. Philip Freriks is ook dit jaar ambassadeur van Nederland Leest.

De aftrap van de campagne Nederland Leest zal in alle Amstelland Bibliotheken op vrijdag 22 oktober 2010 plaatsvinden door het overhandigen van het eerste exemplaar van het boek 'De grote zaal' van Jacoba van Velde aan een van de bibliotheekleden. Vanaf 22 oktober tot en met 19 november 2010 staat dit boek centraal tijdens de campagne Nederland Leest. Het boek is een cadeautje van de bibliotheek voor al haar volwassen leden ter ere van Nederland Leest en kan gratis door die leden worden opgehaald in een van de zeven Amstelland bibliotheken.

van velde Amstelveen
(Bron Amstelland Bibliotheken - 2010)

Jacoba van Velde


Dit aangrijpende boek zal genoeg stof geven voor discussie en bezinning. Jacoba van Velde (1903 – 1985) begon als danseres. In de jaren dertig stopte ze hiermee en ging naar Parijs, waar haar bekende broers, de kunstschilders Bram en Geer van Velde, woonden. Daar leerde ze Samuel Beckett kennen, van wie zij de literair agente werd. In 1947 debuteerde zij met een kort verhaal en stopte met het agentschap. In 1953 bracht zij 'De grote zaal' uit, pas in 1961 gevolgd door het minder goed ontvangen Een blad in de wind. In 1985 werd 'De grote zaal' waarheid voor Jacoba van Velde zelf en stierf zij in een verpleeghuis in Amsterdam.

In het kader van Nederland Leest, organiseert Amstelland Bibliotheken een ontmoeting met Mischa de Vreede op zondag 7 november 2010 aan het Stadsplein en er zal een grote Nederland Leest Finale gehouden worden op 18 november in bibliotheek Aalsmeer. Mischa de Vreede, schrijfster én vriendin van Jacoba van Velde, komt dan vertellen over het leven van Van Velde.

De Vreede was ruim twintig jaar bevriend met de 33 jaar oudere Jacoba van Velde en kan als een van de weinigen nog persoonlijk over deze intrigerende vrouw vertellen. Toegangsprijs is 11,50 en voor leden 9,00 euro. In voorverkoop 1 euro korting. Tijd: van 15.00 tot 16.45 uur.

De Nederland Leest Finale, een feestelijke en grote slotavond, waarbij er onder begeleiding van medewerkers van de bibliotheek gediscussieerd kan worden over het boek De grote zaal. Iedereen is welkom dus kom langs, geef uw mening over het boek en bespreek het met andere lezers. Uiteraard verloopt de avond onder het genot van een hapje en een drankje. De toegang is gratis maar wel even vooraf reserveren via de website van de bibliotheek. Voor meer informatie over Nederland Leest en de activiteiten kunt u terecht op de website van de bibliotheek www.amstelland-bibliotheken.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.