Bijgewerkt: 24 juli 2024

Stars of China in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum vd Togt
18-12-2008

“Stars of China- Past and Present”

31 januari tot 22 maart 2009

De afgelopen jaren worden wereldwijd veel tentoonstellingen georganiseerd van hedendaagse Chinese kunst, waarvan het ontstaan en de ontwikkeling gedurende de afgelopen decennia centraal staan.

China Amstelveen
(Museum vd Togt - 2008)

Huang


De overzichtstentoonstelling “Chinese Stars- Past and Present”  beoogt echter de nadruk te leggen op hoe heden en verleden in de hedendaagse Chinese kunst met elkaar zijn verweven. De Chinese geschiedenis en cultuur vormen hierbij de basis. De organisator en curator van de tentoonstelling is Feng-Chun Ma, expert en consultant van Chinese en Japanse kunst.

De officiële opening zal plaats vinden op 1 februari 2009 en zal worden verricht door de heer Jochem Haakma, ex-consul-generaal in Hong Kong en Beijing en thans Managing Director van de TMF-group

China Amstelveen
(Museum vd Togt - 2008)

Fang


Bijzonder in deze tentoonstelling is de combinatie van ruim 100 hedendaagse werken met een aantal unieke antieke sculpturen. Vervaardigd uit terracotta, steen, hout of brons, beslaan zij de dynastieën van de 8e eeuw v. Chr. tot de 15e eeuw na Chr. Zij symboliseren de traditionele oudheid van China en tonen aan hoe vele hedendaagse kunstenaars worden geïnspireerd en beïnvloed door het rijke culturele, religieuze en politieke leven van het Oude China.

Circa 40 kunstenaars zijn vertegenwoordigd van wie ieder twee a drie werken worden getoond, vnl. schilderijen, maar ook beeldhouwkunst en fotografie. De ruim 100 werken zijn merendeels regelrecht van de kunstenaars betrokken. Enerzijds refereren zij aan China’s (kunst)historische, culturele, politieke of sociale verleden, anderzijds aan het moderne China en haar consumptiemaatschappij.

Een aantal kunstenaars verwijst naar het tumultueuze recente verleden ten tijde van de Culturele Revolutie(1966 1969). Partijleider Mao Zedong is hierbij een vaak terugkerend onderwerp. Zijn afbeeldingen zijn zowel humoristisch, karikaturaal als ironisch, waarbij de kunstenaars ieder op hun eigen manier deze periode interpreteren.

China Amstelveen
(Museum vd Togt - 2008)

Boeddha beeld


De tentoonstelling toont een scala aan veelzijdige, verrassende en originele werken waarin Chinese hedendaagse kunstenaars hun visie tot uitdrukking brengen wat betreft heden en verleden, China en het Westen, het religieuze en seculaire China en fantasie en werkelijkheid.

Gekozen is voor kunstenaars van internationale faam, zoals Yue Minjun,  als voor jonge opkomende kunstenaars. Het resultaat is een veelzijdige collectie van toonaangevende en betaalbare kunst.

Feng-Chun Ma studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie van Oost-Azië aan de Universiteit van Amsterdam. Zij was jarenlang verbonden aan de internationale veilinghuizen Christie’s en Sotheby’s, waarvan 16 jaar als hoofd van de Aziatische afdeling bij Sotheby’s.  Sinds 2003 is zij als zelfstandig consultant gevestigd zowel in Amsterdam als Beijing en adviseert haar cliënten wereldwijd bij aankoop en verkoop van toonaangevende Chinese en Japanse ceramiek en kunstvoorwerpen.

China Amstelveen
(Museum vd Togt - 2008)

Yue Minjun (born 1962)
untitled signed in Chinese and dated 1994.11 Oil on canvas 168 x 144 cm


In de afgelopen 2 jaar ontmoette in Beijing regelmatig een aantal hedendaagse kunstenaars die haar stimuleerden om een tentoonstelling te organiseren van hedendaagse Chinese kunst, waarbij zij gebruik kan maken van haar Chinese achtergrond en kennis van de traditionele kunst en cultuur. Deze zijn onontbeerlijk om de hedendaagse Chinese kunst te begrijpen en te interpreteren. Vrijwel alle werken zijn door haar persoonlijk bij de kunstenaars zelf geselecteerd.

Deze tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door Staalbankiers- Private Banking

Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen www.jvdtogt.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.