Bijgewerkt: 21 juli 2024

Stand van zaken van de witgoedactie in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
22-04-2023

Het College B en W van Amstelveen informeert over de stand van zaken van de witgoedactie, als onderdeel van de aanpak Energiearmoede. Deze actie is bestemd voor inwoners die de energietoeslag hebben ontvangen en die oude huishoudelijke apparatuur willen vervangen voor energiezuinige apparaten. Zo kunnen ze hun energielasten verlagen.

Voorbereiding. Voor de witgoedactie is een cadeaubonnensysteem ontwikkeld. De cadeaubonnen kunnen alleen worden gebruikt voor de aanschaf van een energiezuinig witgoedapparaat (koelkasten, vriezers, koel-vriescombinaties, wasmachines). We hebben de witgoedactie gebaseerd op ervaringen van andere gemeenten. Bij andere gemeenten worden voucherbedragen van 250 euro tot 525 euro gehanteerd. Wij hebben bewust gekozen voor het relatief hoge bedrag van 500 euro, zodat inwoners geen of zo min mogelijk eigen bijdrage hebben, maar ook, om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen een duurzaam apparaat aan te schaffen en zo te besparen op hun energierekening.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid: 'Het is positief dat er zo goed op de actie gereageerd is. Er kan gemiddeld 160 euro per jaar bespaard worden door een 10 jaar oud witgoedapparaat te vervangen door een nieuw duurzaam apparaat'

Stand van zaken. De witgoedactie startte 14 februari 2023 en was succesvol. Er zijn ruim 4.000 inwoners aangeschreven. Binnen twee dagen waren alle 1.000 vouchers aangevraagd. Het percentage aangevraagde vouchers ligt in Amstelveen veel hoger dan in andere gemeenten. Niet iedereen die een voucher aanvraagt, maakt er ook daadwerkelijk gebruik van. De aanvragers krijgen een aantal reminders. De niet verzilverde vouchers worden na ongeveer twee maanden vrijgegeven. Deze periode is nu aangebroken. Op dit moment zijn 668 van de 1.000 vouchers ter waarde van 500 euro verzilverd (ruim 329.000 euro van de beschikbare 500.000 euro).

Dat betekent dat we nu 332 inwoners die op de wachtlijst staan, op volgorde van inschrijving, een bericht sturen dat zij in aanmerking komen voor een voucher. Indien zij de voucher aanvragen krijgen zij twee maanden om deze te verzilveren. Ook hier geldt dat wij een aantal reminders sturen.

Energiefixer. Gezien de omvang van de wachtlijst (in totaal ruim 2.000 inwoners) is het budgettair niet mogelijk extra vouchers uit te geven. Graag ondersteunen wij ook de mensen die nu (nog) niet in aanmerking komen voor een voucher met energiebesparing. We zien circa € 150.000 ruimte in de Energiearmoede begroting voor extra bezoeken van Energiefixers op aanvraag van bewoners met een laag inkomen en voor de aanpak voor wooncomplexen. Energiefixers bezoeken inwoners op afspraak met energiebesparende materialen, zoals een waterbesparende douchekop en ledlampen, ter waarde van € 100. Ook adviseren ze inwoners hoe ze kunnen verduurzamen.

Dit verlaagt de energielasten en zorgt voor meer comfort in huis. Met de complex gerichte aanpak gaan Energiefixers, vooraf aangekondigd, langs wooncomplexen met een laag energielabel. We wijzen inwoners met een laag inkomen en in het bijzonder de mensen op de wachtlijst voor een cadeaubon voor een energiezuinig apparaat opnieuw op het aanbod van de Energiefixers. Lees ook: https://www.amstelveense-minima.nl/
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.