Bijgewerkt: 23 mei 2024

Stadstuinen moeten worden ontwateren

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
19-10-2006

De lokale overheid zal delen van het nieuwe park 'De Stadstuinen' met twee extra stroken moeten draineren om met name de vaste vegetatie, die het beroerd doet, te redden.

Het gaat om de vaste planten in de noordelijke zone van het park voor de appartementen aan de Laan van Decima. Ook is de staat van de zuidelijker gelegen Japanse Kersenbomen niet best. Onduidelijk is of hier vocht of juist droogte debet aan

Stadstuinen Amstelveen(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De Stadstuinen van Amstelveen


Dit stelt de heer Cor Groeneveld, hoofd groenbeheer van de gemeente, vandaag desgevraagd in deze krant. De kosten zijn afhankelijk van wat zich tijdens de uitvoering voordoet. „De zone voor de vaste planten is te nat, te drassig," aldus Groeneveld. „Voor heesters zou dat geen probleem hoeven zijn, voor gevoelige vaste planten echter wel. Er ligt onvoldoende drainage. Er zullen twee extra stroken in moeten worden aangebracht."

Groenveld legt over de aanleg uit: „Twee jaar geleden is dat onder behoorlijke tijdsdruk gebeurd. De omwonenden wilden de bouwput voor hun neus eindelijk groen ingericht krijgen, zoals beloofd. Door die tijdsdruk zijn er vakmatige dingen gebeurd die ik niet op school heb geleerd." Daartoe uitgenodigd preciseert Groeneveld: „De ondergrond was nog niet voldoende en er is onder (te) natte omstandigheden geplant.

Maar ja, we wilden alles op alles zetten het op tijd af te krijgen." Over de kersenbomen zegt Groeneveld: „Dood zijn ze niet, maar het kan vrolijker. Is het de vochtigheid? Is het de droogte? We weten het niet. In het voorjaar hebben ze gebloeid. Ze gingen goed de zomer in. Daarna volgde een dip maar inmiddels lijken ze weer iets bij te trekken. We gaan het onderzoeken."

SAO schrapt pergola van Handelsplein

De Stadshart Amstelveen Ontwikkelingsmaatschappij (SAO) heeft de gemeente laten weten de pergola, die het Handelsplein tussen het nieuwe kantoor en de V&D-parkeergarage zou gaan sieren, wordt geschrapt uit de Stadshart-plannen. Het betekent een kostenbesparing van 130.000 euro.

In een brief aan de lokale overheid geeft de heer H. Talie namens de SAO-directie de volgende verklaring: „De huidige financiële situatie van de SAO en de vooruitzichten met betrekking tot het omvangrijke negatieve financiële eindresultaat van het totale Stadshart-project." De moeilijke verhuurbaarheid van het kantoor Handelsplein is daar mede de oorzaak van.

Talie noemt ook vanuit ruimtelijk perspectief het achterwege laten van de pergola een verantwoorde keuze. „Een pergola zou slechts een zeer beperkte toegevoegde waarde nebben en verkeerstechnisch zelfs een beperkende invloed kunnen hebben." Bovendien zou het onzeker zijn of de eigenaar van het kantoor (Rodamco) op de langere termijn bereid is structureel noodzakelijk onderhoud te plegen.


door Henk Godthelp


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.