Bijgewerkt: 4 maart 2024

Stadsregio wil NZ lijn doortrekken naar Amstelveen

Nieuws -> Regio

Bron: Stadsregio Amsterdam
01-12-2008

Het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Amstelveen zal de bereikbaarheid van de metropoolregio Amsterdam verbeteren, evenals de kwaliteit van het OV-netwerk, de reistijd en het comfort. Dit blijkt uit de Verkenning Ombouw Amstelveenlijn van de Stadsregio Amsterdam, die op 27 november 2008 door het dagelijks bestuur is vastgesteld.

Tram 51 Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Interieur van tram 51


Volgens het rapport is:….“De huidige Amstelveenlijn (lijn 51) is niet berekend op de toekomst. Zo heeft de sneltram te weinig capaciteit om tot 2020 de groeiende vervoervraag aan te kunnen. Het aantal reizigers zal tot die tijd met zo’n 38% toenemen”..

Verschillende scenario’s

Om tot een oplossing te komen, heeft de Stadsregio de haalbaarheid onderzocht van het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Amstelveen. Daarbij is gekeken naar verschillende scenario’s: verlengen tot Buitenveldert, tot Amstelveen Centrum en tot en met Amstelveen Westwijk. Zaken als inpassing, vervoerwaarde, ruimtelijke ontwikkelingen, investering en planning zijn hierbij in beeld gebracht.

Tram 51 Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Tram 51 in de Westwijk


De conclusie luidt, dat een metrotracé bij alle varianten is in te passen. Voor het huidige tracé naar Amstelveen Westwijk moeten qua infrastructuur forse ingrepen worden gedaan en om die reden is er nog een variant mogelijk via de Beneluxbaan.

Kosten

De investeringen voor de ombouw van de Amstelveenlijn vergen -afhankelijk van een tunnel of een viaduct-  180 tot 210 miljoen euro, tot Amstelveen centrum. Voor het tracé naar Westwijk bedragen de investeringen -afhankelijk van tunnel of viaduct- 316 tot 393 miljoen euro.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.