Bijgewerkt: 27 september 2022

Sporthal met sauna en hotel

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
26-12-2008

De gemeenteraad van Amstelveen is voorlopig akkoord gegaan met plannen om van Amstelveen een topsportstad te maken en een topsporthal te bouwen. Een definitief besluit volgt echter pas als de financiën helemaal rond zijn. Amstelveense ondernemers willen graag aansluiten bij de plannen voor de sporthal door deze te combineren met onder meer wellness- en beauty voorzieningen en een hotel.

De betreffende ondernemers zijn Erik Jager en Caroline Schraag van sauna- en beautycentrum Thermen Romana in de Dorpsstraat en Remko Udo van Hostellerie De Veenen aan de Ouderkerkerlaan. Zij zien een complex voor zich met sporthal, hotel, sauna, fysiotherapie, horeca, een mediacentrum en vergaderruimten. ,,Een sporthal en overige voorzieningen kunnen elkaar versterken.” zegt Erik Jager.

,,Je biedt dan een topsporthal met gelegenheid om te overnachten en goede verblijfsmogelijkheden overdag voor spelers en teams, maar ook voor zakenmensen en recreanten. Omdat er niet doorlopend topsportevenementen zijn, moet de sporthal multifunctioneel worden benut. Wij denken dat een sporthal alleen rendabel te krijgen is als die meer biedt dan douches, kleedkamers en een kantine alleen. Voorzieningen kunnen dan gezamenlijk worden gebruikt.”

Emergohal Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De Emergohal aan de Langs de Akker 3 is een indoor sporthal, maar hier worden ook allerlei andere evenementen georganiseerd, zoals beurzen, popconcerten, kinderfeesten en markten.


Thermen Romana en De Veenen groeien beide uit hun jasje. ,,Een jaar of vijf, zes geleden zijn we begonnen samen meerdaagse arrangementen aan te bieden,” vervolgt Jager. ,,Mensen overnachten in het hotel en overdag gaan ze naar de sauna of het beautycentrum, maar bijvoorbeeld ook naar het Museum Jan Van der Togt, het Cobra Museum, het Stadshart, de Schouwburg of Amsterdam. De arrangementen zijn een groot succes. Er komen mensen uit het hele land.”

Voor Remko Udo helpen de arrangementen de bezetting van zijn hotel in de weekeinden op peil te houden. ,,We trekken veel zakenmensen,” zegt hij. ,,Maar die overnachten bij ons op maandag tot en met donderdag. In het weekeinde zijn die er niet.”

Een jaar of twee geleden wilden de ondernemers hun succesvolle arrangementen breder trekken, meer kunnen bieden dan mogelijk is in hun bestaande vestigingen aan de Dorpsstraat en de Ouderkerkerlaan. Dit om aan de wensen van de markt te kunnen blijven voldoen. ,,In de saunawereld is bijvoorbeeld een trend dat mensen wel naar de sauna willen, maar liever niet naakt,” zegt Caroline Schraag van Thermen Romana. ,,Dat kan zijn om godsdienstige redenen of omdat het als ongemakkelijk ervaren wordt om bijvoorbeeld met een collega naakt de sauna in te gaan. Daar willen we ruimte voor creëren. Ook is er een groep die wel massage of een stoombad wil, maar geen sauna.”

Zulke faciliteiten willen de ondernemers graag bieden in combinatie met de sporthal. ,,Dat een team dat in de hal moet spelen niet 10 kilometer verder in een hotel hoeft te worden ondergebracht,” zegt Jager. ,,Als er goede verblijfsmogelijkheden zijn, komt een team misschien een paar dagen eerder, of blijft het, na uitschakeling in een toernooi wat langer.”

De ondernemers willen zich beperken tot hun eigen specialismen. De sporthal blijft een zaak van de gemeente. ,,Maar de bedoeling is wel nauwe samenwerking met de sporthal,” zegt Jager. Hij rekent erop dat samenwerking de topsporthal beter te exploiteren maakt. Investeringen voor gezamenlijke voorzieningen hoeven maar één keer te worden gedaan en de bezettingsgraad zal beter zijn.

Tabak  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Wethouder Sport en recreatie, Joss Tabak (VVD)


Het rondkrijgen van de exploitatie is tot dusver een van de hoofdbrekens van sportwethouder Joss Tabak. De gemeenteraad wil 5,7 miljoen euro in de sporthal steken, maar wil eerst zeker weten of een gat van 2 miljoen euro uit de exploitatie van de hal gedekt kan worden. Gezien de economische situatie en de IJslandcrisis wil de raad vooral geen nieuwe risico’s.

Als ideale plek voor hun combinatie van sporthal, hotel en wellness zien de ondernemers Langs de Akker, waar nu de Emergohal staat. Deze hal voldoet niet goed meer aan de eisen die voor topsport worden gesteld. ,,Het is een ideale plek,” zegt Jager. ,,Dichtbij uitvalswegen, genoeg ruimte voor parkeren en een rustige omgeving. We willen geen megagroot project. Het moet een prettige schaal houden, gasten moeten zich geen nummer voelen.”

De wellness-voorzieningen zouden ruimte moeten bieden aan 250 tot 300 gasten per dag, tegen 100 tot 120 nu in Thermen Romana. Erik Jager wil onder meer graag meer mogelijkheden voor buitenrecreatie waarvoor in de Dorpsstraat geen ruimte is. Remko Udo denkt voor het hotel aan 40 tot 70 kamers tegenover 25 kamers in De Veenen. ,,Het project zoals wij dat zien past perfect in de Amstelveense citymarketing,” zegt Udo. ,,Het trekt mensen uit het hele land.” De ondernermers verwachten ook uitstraling naar andere ondernemers, zoals cateraar Frans Kragtwijk. Voor het gezamenlijke project is de naam ‘Oceans’ bedacht. De investering, exclusief de sporthal, gaat circa 10 miljoen euro bedragen.

In het project willen de ondernemers veel aandacht voor milieu-aspecten, bijvoorbeeld energiebesparing door warmte/koude-opslag in de bodem en toepassing van bronbemaling, oftewel het gebruik van bronwater voor bubbelbaden en de sauna. ,,De sauna creëert veel warmte, die het hotel kan gebruiken,” zegt Udo. Jager ziet mogelijkheden om in combinatie met schooltuinen milieubewust producten te telen die in het restaurant op het menu komen.

De ondernemers hopen dat de gemeente niet te lang wacht met het bouwen van de hal. Zelf kunnen ze in beginsel meteen aan de slag en desnoods alvast gaan bouwen als het vooruitzicht er is dat de sporthal later komt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.