Bijgewerkt: 28 mei 2024

Sportclub Tacoyo in wijkcentrum 'De Meent'

Nieuws -> Sport

Bron: Rob Szepesi
19-05-2011

Terug naar de basis van bewegen met TACOYO

30 jaar geleden heeft Taco Veldstra de ultieme workout Tacoyo ontwikkeld, een conditietraining vanuit de praktijk met oosterse en westerse invloeden. Series van ritmisch gevarieerde bewegingen worden afgewisseld met bewustwordings-, rek-, ademhalings- en yogatechnieken.

Anno 2011 wordt Tacoyo al op 35 plaatsen in Nederland gegeven en meestal niet in hippe sportscholen. De lessen zijn erop gericht mensen bewust te maken van spanningsgevoelens in hun lichaam, en daarop te reageren. Tevens is het een prima manier om in conditie te komen en te blijven. Inspannen met popmuziek en ontspannen met adagio’s uit de klassieke en jazzmuziek.

Tacoyo Amstelveen
(Bron Tacoyo - 2011)

Training Ademhaling Conditie Ontspanning Yoga en Omgaan met stress


Tacoyo wordt al bijna 10 jaar in Amstelveen gegeven door Rob Szepesi, een van de grootste Tacoyo trainers in Nederland “We zijn al bijna 10 jaar in Amstelveen actief en Tacoyo blijkt heel erg aan te spreken, omdat iedereen die mag sporten gewoon kan meedoen en je niet per se naar een sportschool hoeft om aan je conditie en ontspanning te werken.

Zelfs mensen die jaren niet aan sport hebben vinden tacoyo leuk en dat motiveert mij enorm. De prachtige nieuwe zaal in ontmoetingscentrum De Meent is een mooie nieuwe stap voor onze club”

Training Ademhaling Conditie Ontspanning Yoga en Omgaan met stress

Tijdens een les Tacoyo bouw je eerst spanning op door je hevig in te spannen en vervolgens door rustgevende oefeningen en muziek die spanning weer los te laten. Tijdens de inspannende oefeningen wordt gebruik gemaakt van gewichtjes variërend van 0,5 tot 3 kilogram. Ze zijn bedoeld om de sporter meer bewust te laten worden van spanning.

De les bestaat uit intensieve en energieke bewegingsvormen en verhoogt daardoor de stofwisseling, verbrandt overtollig vet en het verhoogt de conditie. Hoewel er veel oosterse ontspanningstechnieken aan bod komen, is er zeker geen sprake van zweverigheid, de cursus heeft een eigentijds en ‘westers’ karakter. De lessen duren een uur en een kwartier en zijn een verrassende mix van inspanning en heerlijke rust.

Sporten voor je rust

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat sport en ontspanning probate middelen zijn tegen stress. In Nederland zijn stress en burnout een reëel en veel aanwezig probleem aan het worden. Mensen moeten en willen steeds meer en vergeten daarbij vaak na een prestatie het lichaam de kans te geven tot rust te komen, terwijl dat juist zeer belangrijk is.

Wanneer spanning na-ijlt na een actieve periode blijven mensen onnodig continu gespannen, zelfs tot in hun slaap toe. TACOYO leert bewust om te gaan met spanning en laat je inzien hoe je op stress reageert. Daarbij krijg je methoden aangeleerd om de stress te reduceren en de momenten waarop stress opgebouwd wordt te herkennen.

Unieke methode in Amstelveen

Ten opzichte van het ruime aanbod aan bewegingsvormen in de Nederlandse sportscholen, is TACOYO uniek door de combinatie van ontspanning en inspanning, maar ook het karakter van de training, bij Tacoyo gaat het niet om hippe pakjes en spiegels, maar om terug te gaan naar de basis van bewegen op een leuke No-nonsense manier. TACOYO leert je aandacht aan je lichaam schenken en eerder bewust te worden van signalen die het lijf geeft.

Rob Szepesi is al jaren tacoyo trainer en geeft de training onder andere in Amstelveen, Leiden, Lisse en Amsterdam. Rob is tevens mede-eigenaar van Tacoyo Nederland en verzorgd samen met de oprichter Taco Veldstra en andere collega’s de landelijke opleiding tot Tacoyo trainer. Tevens geeft Rob workshops Tacoyo voor bedrijven en instellingen door het hele land.

Website                                  www.tacoyo.nl

Locatie                                   Amstelveen: Sportzaal De Meent, Orion 3-5, Amstelveen

Lestijden:                               maandagavond: 18.15, 19.30 of 20.45 uur

Informatie/proefles:                         Rob Szepesi: 020-771-7088 / 06-418-61865 / r.szepesi@tacoyo.nl

Boek                           Tacoyo Anti-Stress training

                                    Uitgever: Medische afdeling van Wolters KluwerAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.