Bijgewerkt: 22 juli 2024

Sportactiviteiten op het Dorpsplein en in de Annakerk

Nieuws -> Sport

Bron: AmstelveenSport/Amstelveenweb
25-09-2022

In het weekend van 24 en 25 september 2022 vonden er in Amstelveen heel veel activiteiten plaats. Vanwege de Nationale Sportweek 2022 kon men op zaterdag 24 september schaken, schermen en/of meedoen met jeu de boules.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Kraam van Pegasus-Amstelveen met allerlei info over schaken en schaakmeesters


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

De vaste schaaktafel op het Dorpsplein

Op het Dorpsplein van Amstelveen hadden de schaakverenigingen Pegasus en Zukertort kraampjes met informatie neergezet over schaken bij een schaakclub en ook algemene informatie over schaken zelf. Er was een groot schaakkleed neergelegd met enorme schaakstukken en daarnaast stonden diverse tafeltjes met het schaakbord en de stukken klaar voor de liefhebbers. Deze konden terecht vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Het kleed met schaakstukken voor de schaakpresentatie


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Het bord dat nodig is bij een schaakpresentatie


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Een heel bijzonder schaakspel

De bezoeker kon op deze dag het spel leren of schaken tegen één van de leden van de schaakverenigingen. Ook werden er gedurende de dag presentaties gegeven over schaken en hoe dit op verschillende niveaus te spelen. Het zou een regenachtige dag worden, maar gelukkig bleef het droog, althans op een enkele druppel na. Rond 11.30 uur was het nog steeds stilletjes en gingen de mensen van de schaakclubs zelf maar aan de slag. Ook Anne Leegstra, een fervent schaker die zelf aan het Dorpsplein woont, deed ijverig mee.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Mieke Regelink, de buurtsportcoach speelt tegen Anne Leegstra die tegenover zijn 'Galerie' zit, dus een thuiswedstrijd!

Mieke Regelink, buurtsportcoach, was als altijd enthousiast en bespoot, illegaal natuurlijk, stenen met zwart-witte verf en als men dit spoor volgde, kwam men bij de Annakerk uit. Aldaar was men welkom vanaf 12.00 uur en kon men meedoen en meekijken bij het spelen van petanque te spelen en/of met schermen.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Mieke Regelink even actief als altijd


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Alle tafeltjes zijn bezet, maar waar zijn de vrouwelijke schakers??!!


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

De Annakerk waar men kan schermen of petanque spelen

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Vier leden van de JBV Bulderbaan

De leden van JBV Bulderbaan legden uit wat het verschil is tussen petanque en jeu de boules en zij begeleidden de bezoekers die het spel wilden leren kennen. Het schermen werd begeleid door de Schermschool Tréville, waarbij zij ook demonstraties gaven hoe te schermen. Daniël Giacon was Nederlands jeugdkampioen herenfloret en vertelde op het podium over  zijn sportcarrière.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Mieke in gesprek met één van de leden van de schermvereniging die de baan wil uitzetten

Helaas zijn er geen foto’s van het spelen van petanque en ook niet van het schermen gemaakt, omdat de redactieleden vlug weg moesten naar de Warnersbrug voor de presentatie van een maquette van de nieuwe brug.

Jeu de Boules en/of Petanque?
Petanque is een variant van jeu de boules, maar in Nederland worden ze vaak als synoniemen gebruikt. Jeu de boules omvat álle spellen die met metalen ballen worden gespeeld. Petanque is de Provençaalse variant daarvan en is de sport zoals Nederlanders deze voornamelijk kennen en spelen. De huidige vorm ontstond in 1907 in La Ciotat nabij Marseille. Ten behoeve van een oude man, Jules Lenoir, die door reumatiek geen aanloop meer kon nemen, werden de spelregels aangepast. De werper moest op zijn plaats blijven en dat werd afgedwongen door een cirkel rond hem te trekken. (Bron: Wikipedia) De regels om Petanque te kunnen spelen zijn nog niet zo eenvoudig. Open deze link om de techniek te bestuderen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.