Bijgewerkt: 22 mei 2022

'Spelling Dystopia' in het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
11-01-2010

30. januari 2010 t/m 25. april 2010

Nina Fischer en Maroan el Sani tonen vanaf 30 januari 2010 in het Cobra Museum voor Moderne Kunst hun film 'Spelling Dystopia' uit 2009, een intrigerende project dat eerder in Berlijn te zien was.

Nina Fischer en Maroan el Sani zijn gefascineerd door kenmerken van voorbije glorie, zoals voormalige centra van politieke cultuur, avant-garde kunst en sociale ontwikkelingen. Met hun werk willen ze deze blinde vlekken terug in het hedendaagse bewustzijn brengen. De plekken zijn ontdaan van de utopie van destijds, hebben vaak nog niet geheel afgedaan maar bevinden zich in een fase van herdefiniëring.

Hashima Amstelveen
(Foto Wikipedia - 2010)

Nagasaki, Hashima


In hun nieuwe film ‘Spelling Dystopia’ staat het Japanse eiland Hashima centraal. Deze kunstmatige geheel uit beton opgetrokken plek kent een roerige geschiedenis. Tot 1974 was het een belangrijke locatie voor de Japanse kolenmijnbouw. Tijdens WO II diende het eiland als werkkamp voor oorlogsgevangenen uit Korea en China.

In de jaren zestig was het kleine eiland van 160 x 450 meter een van de meest dichtbevolkte plaatsen ter wereld. Op het hoogtepunt werd Hashima bewoond door meer dan 5.000 mensen die werkten in de kolenmijn van Mitsubishi. Sinds 1974 is het eiland verlaten; de betonnen architectuur is overgeleverd aan erosie. In 2000 werd er de science fiction film ‘Battle Royal’ opgenomen. De jongere generatie kent Hashima alleen als een onbewoond spookeiland uit films, manga’s en video games.

Fischer en El Sani zijn geïnteresseerd in de overdracht van collectieve herinneringen. In ‘Spelling Dystopia’ worden de herinneringen van een voormalige bewoner van het eiland gecombineerd met verhalen van studenten die fragmenten aanhalen uit de science fiction film ‘Battle Royale’. Het eiland is het denkbeeldige decor voor hun games waarin realiteit en fictie door elkaar lopen.

Nina Fischer (1965, Emden) en Maroan el Sani (1966, Duisberg) werken sinds 1993 samen. Ze wonen en werken in Berlijn en Sapporo (Japan). Nina Fischer & Maroan el Sani Spelling Dystopia, HD, 16:9, 2 channel video installation, stereo, 17:16 min. Production Still, 2009 Courtesy the artists and Galerie EIGEN + ART, Leipzig/BerlinAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.