Bijgewerkt: 15 april 2024

Songsmeden op het creatieve pad

Nieuws -> Technologie

Bron: Amstelveenweb / Microsoft
30-01-2009

Microsoft heeft begin 2009 een nieuwe muziek compositie software uitgebracht voor Windows, waarmee de gebruiker onmiddellijk muzikale begeleiding genereert. Met de toevoeging van een zangstem via een microfoon, kunnen mensen zonder enige kennis van muziek zelf een leuk liedje maken.

Het idee lijkt een beetje op Apple’s Garageband, alleen de layout en de mogelijkheden zijn veel beperkter, wat de lol van de muziekmaker niet zal afremmen. De gebruiker kan ook het tempo aanpassen en stijlen genereren, zoals pop, R & B, hip-hop, rock, jazz, reggae, maar de sfeer kan ook bepaald worden, zoals vrolijk, triest, jazzy.

Songsmith Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een liedje is in Songsmith geladen en gemanipuleerd


De software, voorheen genaamd MySong, werd ontwikkeld door Microsoft onderzoekers Dan Morris en Sumit Basu, op basis van een onderzoeksproject uit 2008 door een universiteit student uit Washington, Ian Simon. Het is het tweede commerciële project van Microsoft Research, na AutoCollage.

De beperkingen van de software en de interpretaties van vocale melodie zonder backing track, heeft geleid tot een golf van demonstraties op YouTube. Binnen een paar weken zijn honderden door Songsmith gecreëerde liedjes verschenen op YouTube, waar sommige filmpjes, zoals van Zack, die op dit moment meer dan 200.000 keer werd bekeken.

Het is even wennen, maar na een beetje oefenen kan iedereen een eigen creatie in elkaar knutselen en opsturen naar de buren, of naar YouTube. Microsoft’s woordvoerder Mike Houlihan zei over Songsmith, dat ze het gebruik van de software hebben onderschat en nu komen gebruikers met composities, die ze zelf niet eens konden bedenken. "We zijn blij, om te zien, dat veel mensen gebruik maken van Songsmith voor creatieve expressie," voegde hij eraan toe.

Wat tijdens het eerste gebruik niet helemaal duidelijk was, maar nu blijkt, is dat het mogelijk is, om extra muziekstijlen aan de software toe te voegen. In samenwerking met de Canadese PG Music Inc. kunnen de stijlen van de voor velen allang bekende Band In A Box aan Songsmith worden toegevoegd. Op die manier kunnen weer honderden nieuwe muziekstijlen gebruikt worden, welke de creatieve mogelijkheden bijna onbeperkt maakt.

Nieuwe “Songsmeden” kunnen een trial versie (6 uur lang werkende) van het programma downloaden, of kopen voor 30 euro.

Externe link: SongmithAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.