Bijgewerkt: 28 maart 2024

Solotentoonstelling van kunstenaar Floris Hovers in Museum JAN

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum JAN
22-02-2022

In het voorjaar van 2022 van 18 maart t/m 26 juni, is in Museum JAN in Amstelveen de eerste solotentoonstelling te zien van ontwerper en kunstenaar Floris Hovers (1976). De kunst van het spelen toont een divers overzicht van zijn toegepaste en autonome werk.

Hovers’ ontwerpen verrassen door hun ontwapenende eenvoud en het evenwicht tussen functionaliteit en esthetiek. Basisstructuren en industriële vormen zijn sleutelwoorden voor zijn werk. Hij ontwerpt en maakt meubels, verlichting, speelgoed, objecten en miniaturen en is waarschijnlijk het meest bekend van zijn ArcheToys, een serie miniatuurvoertuigen. Al zijn werk is een resultaat van langdurig reduceren. ‘Door heel veel weg te laten, kom je tot de essentie, dat wat overblijft moet genoeg zijn om ruimte te geven aan verbeelding’, aldus Hovers.

Foto Amstelveen
(Foto Eddy Wenting - 2022)

Floris Hovers en zijn werken


Fantasierijk bouwen. In De kunst van het spelen neemt Hovers je mee in zijn wereld van vorm, kleuren verhouding. Een wereld die spelend en onderzoekend tot stand komt. Hovers denkt met heimwee terug aan zijn kinderjaren. ‘Ik observeerde, interpreteerde en maakte het vervolgens op mijn manier na - en dat doe ik nog steeds. Als jongen leefde ik al in mijn eigen wereldje. Ik verlang naar autonomie in denken en doen. Naar kinderlijke eenvoud.’

Dat verlangen herken je in de fantasiestad waarin je helemaal kunt ‘verdwijnen’. De stad is opgebouwd uit houten reststukken en gerecycled materiaal, geverfd in zachte, frisse kleuren. De helderheid, speelsheid en naïviteit van de objecten maakt het geheel enorm aantrekkelijk, benaderbaar en herkenbaar - je krijgt er zelf zin van om ook te gaan te spelen.

Floris Hovers (1976) woont en werkt in Raamsdonk, waar hij ook opgroeide. Na een basiscursus bouwkunde en een opleiding reclame- en presentatietechniek in Utrecht studeerde hij in 2004 af aan de Design Academy Eindhoven. In 2006 richtte hij zijn eigen ontwerpstudie op, vijf jaar later werd hij bekroond met de Sanoma Woonaward ‘JongTalent’. Ook is hij werkzaam geweest als docent aan de kunstvakopleiding AKV|St. Joost, richting Ruimtelijk Ontwerp en doceert hij tegenwoordig kleuren compositie aan de Design Academy Eindhoven, met enige regelmaat geeft hij lezingen en gastlessen in binnen- en buitenland.

Over Museum JAN. Museum JAN is een museum in Amstelveen voor hedendaagse kunst en design. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten, bijeengebracht door de oprichter Jan van der Togt. Hij verzamelde topkunst van Nederlandse grootheden als Andries Copier als ook van de avantgardistische Tsjechische glaskunstenaars Václav Cigler en Stanislav Libenský. Naast deze karaktervolle collectie biedt Museum JAN een breed en aansprekend tentoonstellingsprogramma. Adres: Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen +31 (0)20 641 57 54 info@museumjan.nl  www.museumjan.nl Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11:00-17.00 uur.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.