Bijgewerkt: 15 april 2024

Snelle geheugenkaarten met 985 megabytes per seconde datatransfer

Nieuws -> Technologie

Bron: SD Association/Wikipedia/Amstelveenweb
25-02-2019

Op 25 februari 2019 had de SD Association nieuwe extreem snelle geheugenkarten aangekondigd, die de populaire PCI Express® en NVMe™-interfaces aanbiedt naast de legacy micro SD-interfaces met achterwaartse compatibiliteit. Net als SD Express gebruiken micro SD Express de PCI interface voor het leveren van 985 megabytes per seconde (MB/s) met een maximale datatransfersnelheid. Het NVMMe upper layer protocol maakt geavanceerde toegangsmechanismen mogelijk, waardoor een nieuwe wereld van mogelijkheden ontstaat. Volgens specificatie zullen worden kaarten aangeboden in een veelheid van capaciteiten zoals micro SD HCE-express, micro SD XCE-express en microSD XCE-express en micro SD UCE-express.

Foto Amstelveen
(Bron SD Association - 2019)

Net als SD Express gebruiken micro SD Express de PCI interface voor het leveren van 985 megabytes per seconde (MB/s) met een maximale datatransfersnelheid


De microSD Express levert snelheden die nodig zijn voor de overdracht van grote hoeveelheden informatie die wordt gegenereerd door draadloze communicatie met veel gegevens, snelheids-intensieve toepassingen op kaarten en mobiele computers, steeds veranderende spelsystemen, meerkanaals Internet of things( IOT)-apparaten , talrijke toepassingen in de auto, mobiele video's met hogere resolutie, actiecamera's, 360°-video's, VR en meer. Het internet van de dingen is het netwerk van apparaten zoals voertuigen en huishoudapparaten die elektronica, software, sensoren, actuatoren en connectiviteit bevatten, waarmee deze dingen kunnen worden verbonden, met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen uitwisselen.

Het IOT houdt ook in dat de internetconnectiviteit wordt uitgebreid van standaardapparaten, zoals desktops, laptops, smartphones en tablets, tot alle fysieke apparaten en alledaagse voorwerpen die van oudsher dom of niet-internet-geschakeld zijn. Ingebed in de technologie kunnen deze apparaten communiceren en interageren via het internet, en ze kunnen op afstand worden bewaakt en gecontroleerd.De SD Association is een wereldwijd ecosysteem van bijna 900 technologiebedrijven die belast zijn met het vaststellen van interoperabele SD standaarden. De vereniging stimuleert de ontwikkeling van consumentenelektronica, draadloze communicatie, digitale beeldvorming en netwerkproducten die gebruik maken van toonaangevende SD-technologie. De SD-standaard is de nummer één keuze voor consumenten en heeft meer dan 90 % van de geheugenkaartmarkt verdiend met zijn betrouwbare interoperabiliteit en zijn eenvoudig te gebruiken formaat. Waar dingen verwarrend kunnen worden is wanneer je 'SDHC' en 'SDXC' ziet. De eerste staat voor 'Secure Digital High Capacity'. Deze werd in eerste instantie geïntroduceerd om SD-kaarten met een capaciteit van meer dan 2GB en minder dan 32GB te dekken. Dit laatste staat voor 'Secure Digital eXtra Capacity', die veel groter is dan 32GB.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Op de foto is een SONY XQD 64 GB geheugenkaart met leessnelheid van 440 MB/s en schrijfsnelheid van 400 MB/s. XQD-kaart is een geheugenkaartformaat dat voornamelijk is ontwikkeld voor flashgeheugenkaarten. Het gebruikt PCI Express als interface voor gegevensoverdracht. Het formaat is gericht op high-definition camcorders en digitale camera's met hoge resolutie (40-100 megapixel). Het biedt lees- en schrijfsnelheden van 1 Gbit/s (0,125 GB/s) tot ongeveer 4 Gbit/s (0,5 GB/s) en opslagmogelijkheden van meer dan 2 TB


Het volgende gebied van verwarring betreft de snelheidsklassen. Dit zijn hoe verschillende SD-, miniSD- en microSD-kaarten worden beoordeeld in termen van lees- en schrijfsnelheden. Veel fabrikanten van SD-kaarten geven naast de Class-classificatie ook een specifieke snelheid. Dit betekent dat een kaart Class 10 kan zijn, maar ook kan worden vermeld als 'tot 80MB/s'. De formulering is belangrijk, want dat is het beste wat je kunt verwachten, maar niet noodzakelijkerwijs wat je altijd zult bereiken. De SD Association heeft twee UHS-snelheidsklassen, UHS-snelheidsklasse 1 en UHS-snelheidsklasse 3. UHS Speed Class 1 ondersteunt een minimale schrijfsnelheid van 10MB/s, terwijl UHS Speed Class 3 minstens 30MB/s schrijfsnelheid ondersteunt. Met de nieuwe geheugenkaarten met 985 megabytes per seconde ontstaat een enorme nog nooit vertoonde snelheid dat veel meer mogelijkheden biedt voor de gebruikers.

Vandaag de dag zijn smartphones, tablets, drones, loT-apparaten, HDTV's, audiospelers, autosystemen, computers, digitale camera's en digitale videocamera's voorzien van SD-interoperabiliteit. Voor meer informatie over SDA of om lid te worden, bezoek de website van de vereniging, https://www.sdcard.orgAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.