Bijgewerkt: 3 juni 2023

Skimmers aangehouden in Amsterdam

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam Amstelland
10-03-2009

De politie heeft in verband met skimmen twee vrouwen en een man aangehouden. Dit gebeurde na een melding van diefstal van een gsm bij een taxichauffeur in de nacht van woensdag op donderdag 5 maart 2009 rond 4.40 uur.

Het slachtoffer had net een klant afgezet bij een hotel aan de Loosdrechtdreef in Amsterdam. Bij navraag bleek de verdachte in het hotel te verblijven. In de kamer werd direct een onderzoek ingesteld en daarbij trof de politie de gestolen gsm aan. Een 19-jarige vrouw was in de kamer aanwezig en werd aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor. Ook de 24-jarige verdachte van de diefstal kon vrij snel worden aangehouden, hij liep op de parkeerplaats van het hotel.

De betaling van het hotel bleek te zijn gedaan middels een creditcard die op naam stond van een onbekend persoon. In de tas van de vrouw werden meerdere bankpassen en creditcards aangetroffen. Naar aanleiding van de gevonden passen werd een onderzoek ingesteld. Daaruit bleek dat het om geskimde passen ging, waarmee meerdere inkopen waren verricht voor een waarde van enkele tienduizenden euro’s.

De geskimde creditcardhouders verbleven allen in een hotel in Amsterdam Zuid. Vrijdag kon een 18-jarige werkneemster, verdacht van betrokkenheid bij het skimmen, worden aangehouden. Naar de exacte rol van de twee vrouwen en de man wordt onderzoek verricht. De 19-jarige vrouw is heengezonden, de andere twee verdachten zitten nog vast.

Wat is skimmen?

Skimming betekent afromen in het Engels en betekent eigenlijk creditcard fraude. Meestal wordt voor skimming een pinautomaat in een onbewaakt ogenblik “bewerkt”, zodat een klant die een transactie verricht niet merkt dat zijn gegevens gekopieerd worden.

Bij skimming wordt gebruik gemaakt van een apparaat dat de magnetische strip op de pas kan lezen en kopiëren. Dit apparaat wordt vóór de sleuf van de pinautomaat geplaatst en ziet er uit als een voorzetmondje.


Het doel van de criminelen is, om goederen te verkrijgen zonder te betalen, of ongeoorloofde gegevens verkrijgen van een rekening. Bij creditcardfraude wordt vaak ook identiteitsdiefstal gepleegd.

Tegenmaatregelen

-Stel een opnamelimiet in. Er kan dan niet meer dan een bepaald bedrag per dag gepind worden. De klant moet in dit geval wel zijn rekening regelmatig controleren. Anders kan het gestolen bedrag toch flink oplopen.

-Check het banksaldo zeer regelmatig. Als er transacties plaatsvinden die onbekend zijn, moet de rekening direct geblokkeerd worden.

-Als 'smart chips' beschikbaar komen, wissel de pas dan in voor een slimme pas (smart chip).


Externe link: Credit Card Fraud Skimming VideoAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.