Bijgewerkt: 21 juni 2024

Scootmobiel mag soms drie kilometer harder

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
27-07-2006

Tussen gemeente Amstelveen en OLGA (Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland) is een langdurige discussie gevoerd over de maximum snelheid van geveerde scootmobielen: deze zijn sinds vorig jaar begrensd op 12 kilometer per uur, terwijl ze 15 kilometer per uur kunnen.

Met het begrenzen van de snelheid van de geveerde versie, wil de gemeente voorkomen dat een hogere snelheid een argument wordt voor het krijgen van een geveerd model. Niet-geveerde scootmobielen kunnen namelijk sowieso niet harder dan twaalf kilometer per uur - en zijn gemiddeld 2000 euro goedkoper.

De gemeente verwacht een 'strop' van 30.000 euro als iedereen een geveerde scootmobiel aanvraagt, simpelweg omdat deze modellen harder kunnen. Maar volgens OLGA heeft de beperking van de maximumsnelheid naar twaalf kilometer per uur voor een aantal gebruikers van het geveerde model nadelige gevolgen.

De bestuurder zou door de snelheidsverlaging flink vermoeider raken bij het afleggen van langere afstanden (doordat deze tochten langer duren) en bovendien is volgens OLGA, bij rijden met 12 kilometer per uur, in de avonduren de angst groter om lastig gevallen te worden.

Daarnaast is het met de lagere snelheid moeilijker om samen met een fietser op te trekken. De argumenten van OLGA werden door de gemeente aangehoord en heeft besloten dat bij de selectie van het soort scootmobiel nu sociale omstandigheden, af te leggen afstanden en het soort gebruik (recreatief of niet) van de scootmobiel meegewogen zal worden. In individuele gevallen kan dan worden besloten het geveerde model toch niet te begrenzen naar twaalf kilometer per uur.


Website: Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland (OLGA)


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.