Bijgewerkt: 27 mei 2024

Schouwburg brochure 2008

Nieuws -> Stadshart

Bron: Amstelveenweb.com / Schouwburg Amstelveen
25-04-2008

Vrijdagavond 25 april 2008 was in de Schouwburg van Amstelveen een feestelijke bijeenkomst georganiseerd door het managementteam van de Schouwburg, om het nieuwe theaterprogramma voor 2008 te promoten. Dominique Deutz, directeur van de Schouwburg Amstelveen sprak de volgende woorden:

Deutz Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Dominique Deutz, directeur Schouwburg Amstelveen tijdens haar toespraak


“Dames en heren hartelijke welkom.

Vorige week stond de hele week de musical Evita in de grote zaal en de toneelvoorstelling Nu even wel Nu even niet van Maria Goos in de kleine zaal. Op een van die avonden stond ik hierboven, daar om precies te zijn en naast mij stond Frits, een technicus van ons. En beiden stonden wij naar de stromen binnenkomende mensen te kijken.

En opeens zei hij zacht tegen mij 'Dominique hier doe ik het nu allemaal voor'. Het waren zijn woorden, recht uit het hart. Hij zei het en voor mij voelde het net zo. Elk seizoen brengen wij een groot aantal gevarieerde hoogwaardige artistieke producties en films bijeen. En deze verzameling, de programmering, proberen wij onder aandacht van zoveel mogelijk mensen te brengen. Zodat zij tijdig weten dat dit kunstaanbod in hun directe omgeving, in hun eigen schouwburg wordt aangeboden.

Onze eerste grote inspanning is dan ook te proberen zo veel mogelijk mensen te bereiken, te interesseren. Toch is een programma uitbrengen niet onze allerbelangrijkste taak. Als belangrijkste taak en ook ons plezier en inzet is precies zoals Frits het bedoelde, Het organiseren van wel 130.000 avondjes uit voor zeer uiteenlopende mensen.

In de jaren die achter ons liggen is het aantal bezoekers alleen maar toegenomen Dat geldt voor de abonnementsperiode en voor de losse kaartverkoop. In 2006 hebben in de abonnementen periode ongeveer 4000 aanvragen niet kunnen aanbieden omdat de zalen al waren uitverkocht en afgelopen juni hebben wij 20.500 keer nee moeten verkopen tijdens de abonnementenperiode. Dat is heel spijtig. Maar de capaciteit van het gebouw is eindig. Helaas.”

Hellendall Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Wethouder Frans Hellendall vertelt over de uitbreiding van de schouwburg


Schouwburg Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De vele gasten luisteren naar de toespraken


Daarna kreeg het aanwezige publiek statistische informatie over de bezoekersaantallen en over allerlei aspecten van een enquête, die naar de bezoekers was gestuurd. Traditioneel was ook de wethouder cultuur, Frans Hellendall aanwezig en hij kreeg van Dominique Deutz, het eerste exemplaar van de seizoenbrochure 2008 overhandigd. De heer Hellendall sprak vervolgens de mensen toe:

“Geachte Dames en Heren,

De Schouwburg kijkt terug op een prachtig jaar waarin alle records zijn gebroken. Voor het eerst was het aantal bezoekers aan de grote en kleine zaal samen meer dan honderdduizend. 107.000 bezoekers om precies te zijn, een stijging met maar liefst tien procent. De bezettingsgraad van de grote zaal is daarmee gestegen tot gemiddeld bijna tachtig procent, een enorme prestatie.

Daarnaast trok de filmzaal ook nog tegen de twintigduizend bezoekers, een stijging met bijna twintig procent. Ik wil de medewerkers van Schouwburg Amstelveen complimenteren met dit succes, want het gaat niet vanzelf; om het alle bezoekers naar de zin te maken. Maar daarover vertelde directeur Dominique Deutz u meer, naar aanleiding van het gehouden klant tevredenheids onderzoek. Als trouwe bezoeker kan ik met de mooie beoordeling van harte instemmen.

Deze Schouwburg past in onze fantastische cultuurstrip, naast de beste bibliotheek en inmiddels ook het beste museum van Nederland. Daar kunnen alle Amstelveners trots op zijn. Maar de Schouwburg dreigt uit haar jasje te knappen.

De meeste schouwburgen in het land zijn ook groter en nieuwe schouwburgen worden nog groter neergezet. Grotere zalen zijn beter rendabel te krijgen. Daarnaast worden de producties steeds groter, met grotere decors. Vandaar dat de gemeente in de nu lopende bestemmingsplanprocedure voor het Stadshart in ieder geval de mogelijkheid schept om de Schouwburg boven het toneel te verhogen.

Als de gemeente Amstelveen de helpende hand kan toesteken doet zij dat uiteraard graag, zoals in het afgelopen jaar met de inmiddels opgeloste parkeergarage-problematiek en door een voorrangsprocedure voor de sector bij de plaatsing van reclame affiches aan lantaarnpalen.

Omgekeerd denkt de Schouwburg ook met de gemeente mee. Zo kwam de Schouwburg afgelopen jaar met het vernieuwende idee om een pleinconcert voor de bevolking te organiseren. Een fantastisch concept omdat veel doelstellingen van de gemeente daarin samen komen: toegankelijke cultuur, internationale oriëntatie, citymarketing, verlevendiging van het stadsplein en service aan de burgers.

Randal Corsen Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De in Suriname geboren pianist/componist Randal Corsen staat bekend om de originele wijze, waarop hij Antilliaanse en Latijns- Amerikaanse muziek met jazz combineert


Randal Corsen Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het Randal quintet


En Schouwburg Amstelveen heeft dit idee zelf verder uitgewerkt. Ondanks de noviteit was de uitvoering perfect geregeld: zowel programma, organisatie, techniek als marketing waren tot in de puntjes verzorgd. Het massaal toegestroomde publiek heeft genoten van het Japanse slagwerk spektakel.

En een groot deel van de rest van Amstelveen trouwens vermoedelijk ook, als ik terug denk aan het geluidsvolume dat die Japanse trommels konden halen. Gezien het succes zal dit jaar de tweede editie gehouden worden. Noteert u 13 september 2008 alvast in uw agenda. Uiteraard houden wij het internationaal, dit jaar gaan wij naar Spanje. De Schouwburg zal uw Stadsplein transformeren tot een Ramblas met 's avonds een spetterend Spaans concert.

Ik ben er van overtuigd dat de verdere programmering ook wederom klinkt als een klok. Met dat vertrouwen wil ik u allen een heel aangenaam Schouwburgseizoen toewensen.

Dank u wel.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.