Bijgewerkt: 21 juli 2024

Schoonrijden op de ijsbaan

Nieuws -> Stadshart

Bron: Amstelveenweb.com
29-12-2006

Op vrijdagochtend 29 december 2006 vond op de ijsbaan in het Stadshart van Amstelveen, een demonstratie plaats, met de titel: “Van toen naar nu”. Deze werd gehouden met de medewerking van de ervaren schaatsers van de Landelijke Vereniging van Schoonrijders. Tijdens deze demonstratie konden de toeschouwers kennismaken met het schoonrijden in de traditionele vorm, dus geen sprongen maken en snel rijden, maar sierlijk schaatsen.

Schoonrijden Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Lekker ouderwets schoonrijden op de ijsbaan van Amstelveen


Het schoonrijden is de oudste vorm van schaatsrijden in Nederland. Al vanaf 1850 werden schoonrijden wedstrijden georganiseerd. Schoonrijden betekent: "het op een sierlijke wijze uitvoeren van de perfecte schaatsslag, afwisselend gereden op de buiten- en de binnenkant van een, licht gebogen, breed schaatsijzer met een geheel vlakke onderkant".

Ongeveer 20 in klederdracht gestoken schoonrijders, gaven in Amstelveen een demonstratie op het ijs: een bruiloftfeest op de schaats.

Schoonrijden Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Du moment supreme- de ring gevenLater mochten de toeschouwers zelf het schoonrijden proberen met de hulp van de aanwezige leden van de Landelijke Vereniging van Schoonrijders. Zij gaven aanwijzingen voor een perfect schoonrijden rondje. Het was een sierlijke schaatsochtend!

Externe links: Wat is schoonrijden?  KNSB Schoonrijden


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.