Bijgewerkt: 25 juni 2024

Schoolkamp 'Robot Playground' 2023 in Amstelveen

Nieuws -> Technologie

Bron: RobotWise
01-03-2023

RobotWise en TNO bundelen hun krachten om de potentie van robots te onderzoeken voor het welbevinden van kinderen, waarbij de ontwikkeling van communicatieve en sociaal-emotionele vaardigheden centraal staan.

Dat doen zij met het op 1 maart 2023 in Amstelveen gestarte gezamenlijke schoolkamp "Robot Playground", drie dagen, waarin basisschoolleerlingen spelenderwijs ontdekken en leren over technologie, robotica en programmeren. Het kamp dient ook als onderzoek om te kijken hoe een persoonlijk robotvriendje het welzijn van alle schoolgaande kinderen kan bevorderen, met een extra oog voor kwetsbare kinderen.

Nederland kent veel kinderen met beperkingen in communicatieve en sociaal-emotionele vaardigheden. Leerkrachten en zorgprofessionals hebben vaak moeite om deze kinderen voldoende ondersteuning te bieden, en ouders voelen zich soms niet genoeg betrokken. RobotWise, TNO, TU Delft, Therapieland, Interactive Robotics en Topicus (onder anderen van Parnassys) werken in het kader van het ePartners4All-project samen om deze uitdaging aan te pakken. Het team gelooft dat robots een belangrijke rol kunnen spelen bij het helpen van deze kinderen en hun welzijn en ontwikkeling kunnen verbeteren.

Foto Amstelveen
(Bron Robotwise - 2022)

Tamar Neter, CEO en oprichter van RobotWise met Zora een programmeerbare robot

RobotWise. Het robotkamp wordt georganiseerd door RobotWise en is mede financieel mogelijk gemaakt door het Innovatiefonds Zorg & Welzijn Amstelveen en Health Holland. RobotWise heeft ervoor gekozen om het 3-daags kamp bij het hoofdkantoor van Hewlett- Packard (HP) in Amstelveen plaats te laten vinden, waarbij HP-vrijwilligers ook een bijdrage leveren gedurende deze dagen. HP’s programma omvat onder andere het helpen van de jeugd om hun digitale talenten te ontwikkelen.

RobotWise is een veelbekroonde startup die interactieve, gamified les- en trainingsprogramma's ontwikkelt en aanbiedt, met sociale educatieve robots, voor alle typen onderwijs, het bedrijfsleven en jeugdhulp als hulpmiddel om vaardigheden te ontwikkelen. 'We merken dat kinderen het geweldig vinden om op deze manier te leren over technologie, robotica en programmeren'- zegt Tamar Neter, CEO en oprichter van RobotWise. 'En omdat ze daarbij ook met elkaar moeten communiceren en samenwerken, oefenen ze spelenderwijs belangrijke sociale vaardigheden.'

21st Century Skills. Tijdens het kamp leren kinderen communiceren en omgaan met anderen met behulp van de activiteiten van RobotWise en een persoonlijk robotvriendje.  Hierbij staan 21st Century Skills centraal, denk naast samenwerken aan communiceren, kritisch en creatief denken, probleemoplossend vermogen en zelfregulering. Gedurende de onderzoeken praten de kinderen met de robot over hun keuzes en voorkeuren in de klas, zoals de keuze om al dan niet deel te nemen aan activiteiten met andere kinderen. Dit geeft de kinderen de mogelijkheid om te oefenen met belangrijke sociale vaardigheden. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van een speciaal tabletspel om te onderzoeken waar het kind zijn of haar aandacht op richt. Deze informatie wordt gebruikt om de robot te verbeteren en beter aan te passen aan de behoeften van het kind.

Foto Amstelveen
(Foto Robotwise - 2023)

Robot Playground van Robotwise

Potentieel. Marx Neerincx, professor Human-Centered Computing TU Delft and principal scientist TNO, benadrukt het potentieel van robots om kinderen te motiveren om te leren en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Hij zegt: 'Robots oordelen niet en bieden een veilige omgeving om te leren. Uit onderzoek blijkt dat kinderen vaak een band krijgen met een robotmaatje. Wij verwachten dat de kinderen ook in dit kamp dergelijke positieve leerervaring zullen opdoen.'

Over RobotWise. RobotWise ontwikkelt en biedt interactieve, gamified les- en trainingsprogramma's met behulp van sociale educatieve robots voor alle onderwijsniveaus, bedrijven en jeugdzorginstellingen. De organisatie streeft naar talentontwikkeling, met robots als hulpmiddel, gericht op de ontwikkeling van sociale en (meta)cognitieve vaardigheden. Het leverde RobotWise een top 10 notering op in de lijst van de meest innovatieve bedrijven in Nederland (de Nederlandse Innovatiemonitor 2021). Kijk voor meer informatie op www.robotwise.nl.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.