Bijgewerkt: 23 juli 2024

Schiphol kan tot 480000 vluchten groeien

Nieuws -> Schiphol

Bron: Amstelveenweb.com / CROS/ Vlieghinder
13-06-2007

Als Schiphol de geluidsnormen aanpast, kan de nationale luchthaven tot 2010 hoogstens naar 480.000 vluchten groeien- heeft de zogenaamde Alderstafel dit besloten, melden dit verschillende bronnen. Dit betekent, dat Schiphol jaarlijks meer dan 55.000 extra vluchten kan uitvoeren.

Amstelveen

Dit bericht zal voor vele Amstelveners niet zo lekker in de oren klinken. De meeste  geluidhinder werd ervaren, ook reeds in het verleden, tijdens de vluchten over de Buitenveldertbaan,  Toch gebeurt het zeer regelmatig dat zeer laag over het Stadhart en omgeving, een afgedwaalde Jumbo vliegt met 80 decibel of meer.

De geluidsoverlast boven Castricum is nog erger, maar de kennis van dit feit maakt de situatie voor een Amstelvener niet beter.

Buitenveldertbaan Amstelveen
(Google Earth/ radar.vlieghinder.nl - 2007)

De foto is gemaakt op donderdag 13 juni 2007 (11 uur 09) boven de Amstelveense gedeelte van de Buitenveldertbaan. Tegelijkertijd vliegen twee Boeing 737 toestellen (60 dB), een Fokker 28 en een Fokker 100 op ongeveer 300 meter hoogte richting Schiphol om te landen. De groene staven zijn de geluidsniveaus wat de vliegtuigmotoren produceren in decibels. In de akoestiek wordt meestal de decibel (dB) gebruikt om het geluidsniveau weer te geven.

Alderstafel

De zogenaamde Alderstafel is in december 2006 ingesteld onder leiding van de onafhankelijk voorzitter Hans Alders, met het doel “ontwikkelingen voor de luchtvaart op Schiphol, de hinderbeperking en de kwaliteit van de omgeving gezamenlijk uit te werken.

De Alderstafel bestaat uit de provincie Noord Holland en de gemeenten: Amsterdam, Amstelveen, Haarlemmermeer en Uitgeest, verenigd in de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS) . Ze werken samen met het Rijk, Schiphol Group, Luchtverkeersleiding Nederland, KLM en vertegenwoordigers van bewonersplatforms via de Commissie Regionaal Overleg luchthaven Schiphol (CROS) aan oplossingen voor deze vraagstukken.

In CROS zitten vertegenwoordigers van 32 gemeenten, bewoners, provincie Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht en de luchtvaartsector (Luchtverkeersleiding Nederland, Amsterdam Airport Schiphol, KLM, Martinair en Transavia).

Tweede Kamer

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat zal dit voorstel aan de Tweede Kamer voordragen en de Kamerleden moeten de uiteindelijke beslissing i.v.m. Schiphol nemen.

Nut

Het is leuk en aardig al het werk dat de leden van de Alderstafel hebben verricht. Toch vraagt menig inwoner van Amstelveen zich af wat het nut is van dit soort commissies, als toch niets verandert. De omwonenden worden gehoord, maar er wordt niks mee gedaan en Schiphol, dat blijft groeien als nooit tevoren.


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.