Bijgewerkt: 19 mei 2022

Schilderijen van Yasmine Enneking in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
23-01-2014

Tentoonstelling schilderijen en collages 29 januari t/m 16 maart 2014

Het werk van Yasmine Enneking kenmerkt zich door vrolijke kleuren en het gebruik van symbolen die iedereen aanspreekt en waardoor het toegankelijk is voor iedereen. Haar werk wordt nu voor het eerst in een museale omgeving getoond.

Wat is jouw verhaal?

De kunstenares heeft haar passie en haar levenservaring (het verlies van haar partner) omgezet in een prachtig, warm en vrolijk boek: "Mijn Verhaal voor nu en later voor mijn allerliefsten”. Een uniek boek om zelf in te vullen; waarin ervaringen en herinneringen kunnen worden vastgelegd voor later. Dit boek is een vertrekpunt voor een ieder die zijn, of haar ervaringen niet verloren wil laten gaan, als nalatenschap bij ziekte, of gewoon als bijzonder levensverhaal. Het boek staat Vol aansprekende illustraties en teksten, maar laat ook ruimte voor eigen invulling. Want: “soms is schrijven makkelijker dan vertellen”, aldus Enneking.

ennekingAmstelveen
(Bron Museum J. vd Togt - 2014)

Een collage van Yasmine Enneking


Schilderen is haar passie

Yasmine studeerde Commercial Art aan de American College in Londen. Zij woont en werkt in Laren. Ter inspiratie verzamelt zij al haar hele leven dingen die ze krijgt of vindt. Zij werkt veel met vlinders, vissen en harten, omdat die voor haar symbool staan voor de dingen die voor haar belangrijk zijn.

Symboliek

Enneking houdt van symbolen, cultuur, geloof en bijgeloof. Ze houdt van de eenvoud van een handschrift, zo persoonlijk, iedere letter een karakter op zich. Zij gelooft in een leven na dit leven, in tekens die je doorkrijgt van de andere kant. Zo is ook de vlinder symbolisch: een insect zo bijzonder van vorm met een hoeveelheid aan heldere felle kleuren, maar tegelijkertijd zo kwetsbaar. Harten vormen ook een belangrijke symboliek in het leven van de kunstenaar: “Het is het mooiste wat we bezitten, want zonder hart kunnen we niet leven, zo ook niet zonder liefde”!

Naast schilderijen maakt Enneking collages. “De verzamelde objecten geef ik een nieuw leven op het doek. Ik combineer deze objecten met acrylverf en met stof en in verschillende formaten. Het object wordt een driedimensionaal kunstwerk wanneer ik het in een plexiglas kast plaats”.

'Postcards from heaven'

In de serie 'Postcards from heaven' komt alles samen. Je kunt jezelf verliezen in een herinnering, zoals met “Lente me” als grootste inspiratiebron. “Lente me” is een speciaal lied geschreven door Toon Hermans. Ieder schilderij in deze serie is een kaart met afbeelding, postzegels, tekst en afzender aan een kant. Je kunt er eindeloos naar kijken en ieder schilderij heeft een verhaal.

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 2 februari 2014 om 15:30 uur door de heer J.J.N. Rost Onnes, voormalig Honorair Consul - Generaal van Japan in Amsterdam in aanwezigheid van de kunstenares. Adres: Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.