Bijgewerkt: 5 december 2022

Schilderijen van Herman Brood in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
25-06-2012

Van 20 juni tot en met 29 juli 2012 sieren kunstwerken van Herman Brood (1946 - 2001)  de wanden van Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Het werk bestaat uit monumentale schilderijen en tekeningen.

Brood schilderde, zoals hij in het leven stond: vol overgave, snel en zonder concessies te doen. Hij was een bewonderaar van de Cobra beweging en in het bijzonder van Lucebert. “Van mijn dochter steek ik veel op. Dat deed Lucebert ook. Soms vraag ik mij af, of hij alles zelf heeft gemaakt, of een van zijn kinderen.” Ook liet Brood zich beïnvloeden door pop art-kunstenaar Robert Rauschenberg en abstract expressionist Jackson Pollock.

“Uw zoon is kleurenblind, maar dat is geen ramp. Hij kan alles worden, behalve beeldend kunstenaar”, vertrouwde de schoolarts de moeder van Brood toe. Wat niemand voor mogelijk hield, gebeurde toch. “Ik heb mijn hele leven geweten, dat ik kunstschilder zou worden. Na de kleine formaten groeide langzaam mijn zelfvertrouwen en ging ik steeds grotere doeken maken.”

Brood Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Het zeer realistische wassen beeld van Herman Brood stond in het museum in november 2008


In zijn schilderijen koos Brood vooral voor primaire kleuren. Met zwarte verf voegde hij soms teksten of gedichten toe. “Het gebruik van slogans kan je weer terugvoeren op stripverhalen. Ik wil een beeld of situatie vastleggen. Een veeg of kleur is lang niet toereikend, laat staan een behangachtig patroon.”

Brood Amstelveen
(Foto Museum vd Togt - 2012)

De grote zaal van het Museum van der Togt staat vol met kunstwerken van Herman Brood


In 2001 maakte Brood een eind aan zijn leven door van het dak van het Hilton Hotel in Amsterdam te springen. Zijn geest leeft echter voort in het omvangrijke oeuvre dat hij naliet. “Zolang wij over onze lieve Herman praten, zijn boeken en gedichten lezen en naar zijn rock & roll muziek luisteren, maar niet in de laatste plaats naar zijn absoluut intensieve kunst kijken, dan is Herman Brood niet dood!”, riep Broods manager Koos van Dijk. En daaraan geeft Museum Jan van der Togt met deze tentoonstelling gehoor.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE  Amstelveen. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Bekijk ook de opening van de tentoonstelling van Herman Brood in november 2008 in het Museum Jan van der Togt: Herman Brood leeft!


Privé-verzameling Jan de Smet

Een deel van de privé-verzameling van de Amstelveense collectioneur Jan de Smet is van 20 juni tot en met 29 juli 2012 te zien in Museum Jan van der Togt. De tentoonstelling toont topstukken van de meesters Jacoba van Heemskerck (1876 – 1923) en Wim Oepts (1904 – 1988).


Fotoexpositie van Wouter Koppen

Als zoon van een fotograaf kwam Wouter Koppen (1949) al vroeg in aanraking met fotografie. Het werd een liefde voor het leven. Wat begon als hobby kreeg, via bruidsreportages in zijn studiejaren, ook een zakelijke kant. En toen Wouter, na een periode in het onderwijs als docent tekenen, als creatief directeur bij KopArt in het reclamevak belandde, werd die kant zeker versterkt. De tentoonstelling is tot en met 29 juli 2012 te zien in Museum Jan van der Togt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.