Bijgewerkt: 5 maart 2024

'Schilderij van het Jaar 2013' is succesvol gestart

Nieuws -> Cultuur

Bron: Raoul Locht
04-06-2013

De 2de editie van Schilderij van het Jaar is gestart. Ook dit jaar kunnen alle in Nederland actieve schilders meedingen naar de hoofdprijs van € 2013,-. Inschrijven via de website kan vanaf heden en deelnemers kunnen maximaal drie afbeeldingen van werk in natte techniek voor deze wedstrijd uploaden.

Inzenden kan tot 1 oktober 2013, waarna een deels vernieuwde vakjury en het publiek de ingezonden kunstwerken beoordelen. Naast de hoofdprijs krijgt de winnaar van Schilderij van het Jaar onder meer een expositie in Museum Jan van der Togt in Amstelveen en het Kunstforum Würth in Turnhout, België.

Winnaar van Schilderij van het Jaar 2012 was Marcel Noordman met het werk 'Streetlife'. Zijn werk is momenteel samen met dat van de 12 finalisten van 2012 te zien in de Londense Griffin Gallery.

noordman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Marcel Noordman met zijn winnende schilderij 'Streetlife' in Museum Jan van der Togt op 17 januari 2013


Noordman was een van de 275 deelnemers (zijn schilderij 1 van de 580 inzendingen) van de eerste editie die profiteerde van de doelstellingen die de organisatie van de verkiezing tot Schilderij van het Jaar voor ogen heeft. De organisatie beoogt onder meer de waardering voor de Nederlandse schilderkunst verder te verhogen. Naast vergroting van de naamsbekendheid van Nederlandse schilders, is het doel een zo groot mogelijk online overzicht van de Nederlandse hedendaagse schilderkunst te realiseren. De organisatie rekent dit jaar op 400 deelnemers.

Deelnemende schilders zijn geheel vrij in het onderwerp, de techniek - van aquarel tot olieverf - en het formaat van de aan te leveren werken. De stem van het publiek is deels van belang om te komen tot de winnaar van het Schilderij van het Jaar. De belangrijkste rol is dit jaar echter weggelegd voor de vakjury.

De organisatie van Schilderij van het Jaar 2013 is verder geprofessionaliseerd door verbreding van en verandering in de samenstelling van de 13-koppige vakjury. Nieuwe leden van de vakjury zijn onder meer Renilde Steeghs, ambassadeur voor Internationale Culturele Samenwerking en Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur.

Naast een winnaar levert de verkiezing van het Schilderij van het Jaar ook 13 finalisten op. Zij mogen in het voorjaar van 2014 eveneens werk exposeren in Museum Jan van der Togt. Daarna verhuist de hele expositie naar België om in Turnhout gedurende twee maanden tentoongesteld te worden in het Kunstforum Würth.

Een verkoopexpositie in de ambtswoning van de Nederlandse Consul-generaal te Antwerpen maakt eveneens onderdeel uit van deze reizende expositie. Alle informatie over onder meer deelname en beoordeling is te vinden op www.schilderijvanhetjaar.nl  en is ook te volgen via de Facebookpagina. Meer informatie over kosten en prijzen? Klik dan hier.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.