Bijgewerkt: 5 december 2022

Schilder van het IJslandse landschap in Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
09-10-2012

Als geen ander wist Gudnason het mysterieuze IJslandse landschap te vertalen in een universele beeldtaal. Hij introduceerde in IJsland de abstracte kunst

’Svavar Gudnason, Schilder van het IJslandse landschap’ is de eerste solotentoonstelling in Nederland in het Cobra Museum in Amstelveen van één van  IJsland’s bekendste kunstenaars Svavar Guðnason (1909-1988). Volgens Asger Jorn (mede oprichter van Cobra) was Gudnason een van de belangrijkste progressieve kunstenaars binnen de Cobra groep.

gudnason Amstelveen
(Bron onbekend - 2012)

Svavar Guðnason (1909-1988)


Gudnason wordt bewonderd om zijn poëtische stijl, kleurgebruik en dynamisch lijnenspel. Als geen ander wist hij het mysterieuze IJslandse landschap te vertalen in een universele beeldtaal en introduceerde hij daarmee in IJsland de abstracte kunst.

Svavar Gudnason was geboren in Höfn in Hornafjördur, in het zuidoosten van IJsland. Het atmosferische landschap met vulkanen, gletsjers, geisers en z’n hoogvlaktes bleven voor hem een continue inspiratiebron. Ook verbleef hij enkele jaren in Denemarken, waar hij de Deense leden van de (latere) Cobra groep ontmoet, en in Parijs.

Daar kreeg hij les van Fernand Legér en kwam er in aanraking met de galeries die de avant-garde kunst brengen van Picasso, Max Ernst, Paul Klee en Joan Miró. Deze kunstenaars hadden op hem een grote invloed. Daar, in het centrum van de kunstwereld, ontwikkelde hij zijn persoonlijke abstract expressionistische schilderstijl.

gudnason Amstelveen
(Bron Cobra Museum - 2012)

Een abstract schilderij van Svavar Guðnason


In 1938 vertrok Gudnason weer naar Denemarken, waar hij tot 1945 bleef. Hij voelde zich verbonden met Deense experimentele schilders, met Ejler Bille, Erik Ortvad, Carl-Henning Pedersen en diens vrouw Else Alfelt. Door zijn band met deze kunstenaars raakte Gudnason in 1948 betrokken bij de Cobra groep.

Maar liefst vijftig schilderijen zijn bijeengebracht en tonen Gudnason’s artistieke ontwikkeling, van de vroege figuratieve pasteuze landschappen tot de meer bedachtzame kleurrijke geometrische composities. Vanaf de jaren zestig ontstaan abstracte experimentele doeken, waarin de golvende dynamiek van de IJslandse natuur zo treffend wordt vertolkt. De tentoonstelling wordt op 19 oktober 2012 geopend in het Cobra Museum door Zijne Excellentie De heer Thórir Ibsen, ambassadeur van IJsland.

De tentoonstelling ‘Svavar Gudnason, Schilder van het IJslandse landschap’ is in samenwerking met gastconservator Lars Olesen, het Nationale Museum van IJsland, het Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum en Museum Skovhuset in Denemarken gemaakt, passend bij de internationale ambities van het Cobra Museum.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.