Bijgewerkt: 18 mei 2024

Schijnbaar magere zaak tegen Rene P

Nieuws -> Politie

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
08-09-2005

Het openbaar ministerie lijkt een magere zaak te hebben tegen de voormalig scheikundeleraar René P., die dinsdag 1 november voor de rechter moet verschijnen.

P. werd op 5 september 2003 aangehouden, nadat krakers in een woning aan de Van Hattumweg, die eigendom was van R, een wapenvondst op zolder hadden gedaan. Tevens werden er in een huis aan de Amsterdamseweg, waar P. woonde, chemicaliën aangetroffen.

Vijftien woningen in de directe omgeving van het huis aan de Amsterdamseweg werden gedurende een week ontruimd. De voormalig scheikundeleraar werd in voorlopige hechtenis genomen en heeft zeven maanden in voorarrest gezeten. Daarna werd P. onverwacht vrijgelaten.

Hij woonde enige tijd in de Westwijk, maar heeft inmiddels weer zijn intrek genomen in de woning aan de Amsterdamseweg, waar nutsvoorzieningen als gas, water en licht opnieuw zijn aangesloten. Enige maanden voor zijn aanhouding waren die als gevolg van wanbetaling afgesloten. De „grote hoeveelheid chemicaliën" die gevonden zouden zijn in het huis aan de Amsterdamseweg en waarvoor gedurende een week een container in de tuin werd geplaatst, zou niet meer zijn dan een kartonnen doos met verscheidene blikjes met chemicaliën.

Een eventueel vermoeden voor contacten met terroristische organisaties zou het OM mede baseren op de vondst van vijftien jaar oude Turkse kranten in de woning aan de Van Hattumweg. Deze zouden echter afkomstig zijn van Turkse landarbeiders, die er destijds hebben gewerkt. De magerte van bewijzen zou mede kunnen worden afgeleid uit het feit dat er vier jaar geleden ook al eens proces verbaal is opgemaakt tegen P. omdat er verboden chemicaliën werden aangetroffen in zijn huis. Het OM gaf twee jaar geleden toe dat er destijds een strafrechtelijk onderzoek was ingesteld. Tot een vervolging kwam het toen ook al niet.

De Van Hattumweg wordt ondertussen nog steeds gekraakt. Een proces om de krakers te dwingen het huis te verlaten zou een vermogen kosten, terwijl het legaliseren van de situatie door de krakers een vorm van huur te laten betalen geen optie is, omdat ze niet meer bereid zijn bij te dragen dan een paar honderd euro per maand.

door Henk Godthelp
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.