Bijgewerkt: 27 september 2023

SPA snapt niets van houding Burgerbelangen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
24-11-2005

De stichting Sport Promotie Amstelveen (SPA) begrijpt niets van de houding van de fractie van Burger Belangen Amstelveen (BBA), die vorige week het aftreden eiste van wethouder Alink uit het SPA-bestuur.

Voorzitter Hans de Bie was met stomheid geslagen toen hij het nieuws uit BBA-hoek vernam. „Het laat weer eens zien hoe slecht veel gemeenteraadsleden op de hoogte zijn van het sportklimaat in Amstelveen, " aldus De Bie, die met zijn club bestaande uit een aantal bekende Nederlanders (Peter Post, Frits Barend) al jaren op zoek is naar erkenning in de gemeentepolitiek.

BBA is van mening dat wethouder Alink twee petten op heeft en kwalificeerde dat als 'niet hanteerbaar' en 'onhoudbaar'. Van conflicten is echter nooit sprake geweest. Sterker nog, de rol van Alink in het SPA-bestuur wordt bijzonder gewaardeerd en als belangrijk ervaren. Het opstappen van vice-voorzitter Frits Suér had ook niets te maken met Alinks vermeende
„dubbele pettenstructuur".

Wethouder Rien Alink is zich ook van geen kwaad bewust. Voor hem kwam het bericht van BBA als donderslag bij heldere hemel. „Het is al lang in het presidium vastgelegd dat de wethouder tot het eind van deze collegeperiode in het SPA-bestuur kan aanblijven en dat daarna de situatie opnieuw zal worden bekeken. Er zijn ook nooit conflicten geweest, die aanleiding kunnen geven voor mijn vertrek," aldus de wethouder desgevraagd.

De SPA is zeer te spreken over de openheid van de wethouder en hecht waarde aan zijn rol in het bestuur. „We zouden willen dat de gemeenteraadsleden ook zo betrokken waren als wethouder Alink," zegt De Bie. Hans de Bie, broer van oud-politicus Johan de Bie, strijdt al jaren tevergeefs om meer subsidie om zodoende het grote maatschappelijke belang van sport in de lokale samenleving te kunnen benadrukken.

Met de huidige elfduizend euro op jaarbasis is dat moeilijk. Daarmee weet de SPA, mede door het uitstekende netwerk van de stichting, toch nog veel clubs en sportieve initiatieven enigszins extra te ondersteunen. De rol van de SPA wordt door de sportclubs dan ook bijzonder gewaardeerd. Maar vooral steun en interesse van de meeste gemeenteraadsleden,
daar ontbreekt het aan.

De Bie: „Sport is enorm belangrijk, van de ontwikkeling van kinderen tot het gezond blijven van ouderen. Niet voor niets is bijvoorbeeld bij de overheid het probleem van kinderen met overgewicht doorgedrongen.
Sporten is voor veel maatschappelijke problemen een uitstekende remedie." Met die gedachte organiseerde de SPA afgelopen zomer bijvoorbeeld een TIB-sportdag, waarbij een keur aan bekende sporters werd opgetrommeld. Een succes, waarbij een extra subsidie van vierduizend euro onontbeerlijk was.

Volgend jaar wil de SPA dat kunstje graag weer herhalen - en dan hoopt De Bie op nog bredere betrokkenheid uit de politiek - en dan vooral de gemeenteraad. Met de nieuwe burgemeester lijkt de SPA in ieder geval vast content. „Jan van Zanen is een lichtpuntje in een donkere periode. Hij heeft veel op met sport, is geïnteresseerd en ziet het belang van sport goed in."

„Maar Amstelveen is op dit moment geen sportstad en dat is een gemiste kans. Het belang van sport wordt nog steeds teveel onderschat in Amstelveen en dat is eigenlijk te gek voor woorden," aldus De Bie. „We blijven strijden voor erkenning. Ééns moet het toch lukken."

door André Gerritsen

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.