Bijgewerkt: 15 mei 2021

SOA-diagnoses vaker gesteld bij mannen die seks hebben met mannen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
17-11-2015

Bij MSM (mannen die (ook) seks hebben met mannen) is een stijging te zien van positieve testen op LGV, gonorroe en syfilis en een daling van hiv. Daarnaast is het percentage positieve testen op chlamydia in het eerste half jaar van 2015 gestegen bij vrouwen (13,7 procent) en heteroseksuele mannen (15,5 procent) – meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Met de halfjaarlijkse thermometer seksuele gezondheid presenteert het RIVM de meest recente gegevens van de Centra Seksuele Gezondheid (CSG’s). Het aantal soa-consulten in de eerste helft van 2015 is met 4 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode in 2014. In de eerste helft van 2015 zijn er 66.626 nieuwe soa-consulten uitgevoerd. Van de bezoekers was 51 procent man, waarvan 48 procent MSM. Van alle bezoekers was 51 procent jonger dan 25 jaar, dit was 49 procent in dezelfde periode in 2014.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2015)

Het uitstrijkje toont chlamydia in het gekleurd blaasje op 500x vergroting. Chlamydiasis, meestal afgekort tot chlamydia, is een van de meest algemene seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Bij vrouwen is chlamydia een mogelijke oorzaak van bekkenontstekingen die tot onvruchtbaarheid kunnen leiden. Ook is het de meest voorkomende oorzaak van blindheid in de wereld. Blindheid ontstaat als complicatie van een trachoom: chlamydiabindvliesontsteking


Het vindpercentage van LGV en syfilis bij bekend hiv-positieve MSM is hoger (respectievelijk 19,8 procent en 7,6 procent) dan bij hiv-negatieve MSM (respectievelijk 4,0 en 1,8 procent). Bij gonorroe is dit bij zowel bekend hiv-positieve als hiv-negatieve MSM gestegen. Het algemene gonorroe vindpercentage bij MSM is gestegen naar 10,3 procent. De meeste nieuwe gediagnostiseerde hiv-infecties zijn gesteld bij MSM. Bij vrouwen en heteroseksuele mannen bleef het percentage positieve hiv-testen vergelijkbaar met voorgaande jaren, terwijl het bij MSM afnam.

Het percentage MSM dat geen condoom gebruikte tijdens het laatste sekscontact met een losse partner is gedaald van 66 procent in 2012 naar 49 procent in de eerste helft van 2015. Bij vrouwen en heteroseksuele mannen is dit percentage vergelijkbaar met voorgaande jaren. Een volledig overzicht van de resultaten vindt u op: www.rivm.nl/soa 

Chlamydia is de meest vastgestelde soa

Net als in voorgaande jaren was chlamydia de meest vastgestelde soa bij de Centra Seksuele Gezondheid in 2014. Het percentage mensen met chlamydia nam toe van 11,8 in 2013 naar 12,6 procent in 2014. Het hoogste percentage positieve testen was bij 15-19 jarige heteroseksuele mannen en vrouwen, namelijk 19,6 procent. Het percentage positieve testen voor gonorroe is de afgelopen jaren stabiel gebleven (3,6 procent in 2014). Van alle gonorroe diagnoses was 62% bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Ook syfilis wordt vooral vastgesteld bij MSM: van de 742 syfilis diagnoses in 2014 was 93 procent bij MSM.

SOA= Seksueel Overdraagbare Aandoening

Een geslachtsziekte, of venerische ziekte is een besmettelijke ziekte die men doorgaans alleen kan krijgen als men in contact komt met iemand die de geslachtsziekte al heeft. In tegenstelling tot andere infectieziektes, die verspreid kunnen worden door bijvoorbeeld niezen, worden geslachtsziektes in het algemeen door seksueel contact overgebracht (gewoonlijk geslachtsgemeenschap, orale seks, of anale seks). De venereologie is de studie van de geslachtsziekten. De diagnostiek en behandeling van geslachtsziekten hoort traditioneel bij het specialisme van de dermatoloog en wordt vaak officieel met dermato-venereologie aangeduid. Lees verder: https://www.soaaids.nl/nl/soasAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.