Bijgewerkt: 27 februari 2024

SMS waarschuwing tegen hoge rekening mobiel internet

Nieuws -> Internet

Bron: Rijksoverheid / Amstelveenweb
16-07-2012

Mensen die na 1 januari 2013 een contract voor mobiel internet afsluiten, krijgen een waarschuwing voordat hun databundel is verbruikt. Dat kan voorkomen dat zij onverwachts een hoge rekening krijgen.

Beter informeren

Dit schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) in een brief aan de Tweede Kamer.Telecomaanbieders KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone hebben, na overleg met het ministerie van EL&I, met elkaar afgesproken consumenten beter te informeren over hun mobiel datagebruik.

´Dat helpt te voorkomen, dat consumenten opeens een torenhoge rekening moeten betalen,´ zegt Verhagen. ´Geen onaangename verrassingen meer omdat klanten zich er niet van bewust zijn dat ze meer MB’s gebruiken, dan ze dachten.´

Waarschuwen

De 4 telecomproviders gaan hun klanten ten minste 1 keer tijdig waarschuwen, bijvoorbeeld met een waarschuwings-SMS. Vanaf 1 oktober 2012 worden klanten ook standaard geïnformeerd, welk data-abonnement, of databundel het beste past bij hun internetgebruik. Bij internetgebruik, dat veel MB’s kost, zoals het downloaden van films of muziek, kunnen mensen voordeliger uit zijn met een abonnement met een hoger datalimiet.

Aanbieders van mobiel internet bieden steeds meer abonnementen, waarbij de hoeveelheid dataverkeer (de bundel) is beperkt tot een maximum hoeveelheid megabites (MB). Wanneer consumenten over de MB-limiet heen gaan, wordt voor groter verbruik vaak een veel hoger tarief in rekening gebracht. De abonnees zijn zich hier niet altijd van bewust.

mb-meter Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Schermfoto van de app van KPN, de MB meter


MB meter?

Wilt u weten hoeveel megabytes u verbruikt met uw smartphone? Dan kunt u verschillende gratis apps downloaden om zelf uw datagebruik in de gaten houden: KPN MB meter voor Android en voor de iPhones . Lees meer over de app op de KPN site.

Het is belangrijk, dat de gebruikte data in de gaten wordt gehouden, want het kan dramatisch hoge rekeningen resulteren. Bijvoorbeeld een kwartiertje tv kijken gebruikt u 45 MB, een HD video bekijken op YouTube vreet de meeste data, 5 minuten video kijken en wordt minstens 15 MB gebruikt. Tijdens een half uurtje surfen op het Internet gebruikt u ongeveer 15 MB. Als u een redelijk groot formaat foto stuurt via uw smartphone, dan gebruikt u ongeveer 20 MB.

Tethering

Het is ook verstandig, dat u de optie tethering op uw smartphone in de gaten houdt. Tethering verwijst naar een verbinding met apparaten. In het kader van mobiele telefoons, of internet tablets kunt u met tethering de internetverbinding van de smartphone met andere apparaten, zoals laptops delen.

Aansluiting van de telefoon, of tablet met andere apparaten kan worden gedaan via een draadloze LAN (Wi-Fi), via Bluetooth, of door fysieke verbinding met een kabel bijvoorbeeld door USB. Als tethering via Wi-Fi gebeurt, kan de functie worden gebrandmerkt als een mobile hotspot.

Op het internet aangesloten mobiel apparaat kan dus fungeren als een draagbare draadloze toegangspunt (hotspot) en als een router voor apparaten die hier kunnen worden aangesloten (inloggen). Als u na gebruik vergeet de tethering optie uitschakelen, dan blijft het datagebruik gigantisch oplopen, dus u krijgt een pittige rekening van uw provider van honderden euro’s, of als het maanden duurt, duizenden euro’s. Dus opletten is geraden!!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.