Bijgewerkt: 29 november 2023

Rookvrije zone ingesteld voor ingang Bibliotheek Amstelland en Libris Venstra

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
07-04-2017

Het terrein onder de overkapping bij Bibliotheek Amstelland en boekhandel Libris Venstra is aangewezen als rookvrije zone. Op vrijdagochtend 7 april 2017 werd het bord die de rookvrije zone aangeeft onthuld. Ook Fleur van Bladeren, teamleider kankerpreventie bij KWF Kankerbestrijding, was bij de onthulling aanwezig. De organisatie onderstreept het belang van de actie.

Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg en Gezondheid: 'Mevrouw Statius Muller, huisarts en woonachtig in Amstelveen, nam contact met ons op. Zij vroeg ons, of wij het gebied onder de overkapping bij de bibliotheek rookvrij konden maken. Dit hebben we gedaan. Zo hoeven mensen niet meer door rookwolken te lopen, voordat je naar binnen kan bij de bibliotheek. De juridische bevoegdheid om het rookverbod te handhaven ligt bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, we zullen hen dan ook vragen hier werk van te maken.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het terrein onder de overkapping bij Bibliotheek Amstelland en boekhandel Libris Venstra is aangewezen als rookvrije zone. Op de foto vlnr: Pier Rienks eigenaar van Libris Venstra, Herbert Raat (VVD) wethouder Handhaving, initiatiefneemster huisarts Ilona Statius Muller en een medewerkster van de bibliotheek Amstelveen op het Stadsplein op 7 april 2017 onder het bord met de tekst: 'Dit terrein is rookvrij op weg naar een rookvrije generatie'


Ilona Statius Muller, huisarts bij huisartsenpraktijk Ubbens & Statius Muller en actief betrokken bij Amsterdams Rookalarm: “Wekelijks bezoek ik met veel plezier de bibliotheek en boekhandel op het Stadsplein. De ingang is kennelijk een populaire rokersplek. Zien roken doet roken. Naast de last die de bezoekers ervan hebben is het vooral ook een slecht voorbeeld voor de jeugd. Ik ben blij, dat de gemeente op deze locatie dit signaal afgeeft. Roken op dit soort plekken te ontmoedigen brengt een rookvrije generatie dichterbij.”

De gemeente Amstelveen is van mening, dat de gezondheidsbelangen zwaar wegen en stelt daarom de rookvrije zone in onder de overkapping. Rokers kunnen worden aangesproken. Van overtreding kan melding worden gemaakt bij het klantcontactcenter van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Bij overtreding van het rookverbod is de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit de bevoegde instantie om handhavend op te treden. 

Uit cijfers van onder meer Alliantie Nederland Rookvrij blijkt, dat er jaarlijks zo’n 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken sterven. Ook van meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden en zelfs doodgaan, tot wel enkele duizenden per jaar. Meer informatie is te vinden op www.rookvrijegeneratie.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.