Bijgewerkt: 24 juli 2024

Roofvogels in Elsenhove

Nieuws -> Natuur

Bron: Amstelveenweb.com
09-10-2006

Op zondag 8 oktober 2006 werd in speelboerderij Elsenhove een geweldige roofvogelshow opgevoerd met valken, buizerds , uilen en een steppenarend.

Op het terrein van het jubilerende 30 jarige Elsenhove heeft Valkerij Rijssen voor een roofvogeldemonstratie gezorgd. Helaas stond in de plaatselijke kranten, dat de show 15 uur zou beginnen, maar de show was toen al een half uur bezig. Dat was jammer want zodoende misten heel veel mensen het eerste half uur.

Valkenier Gerrit en Jannie Zandvoort traden op als roofvogelspecialisten met hun roofdieren. Zij geven al jarenlang op verschillende locaties in Nederland demonstraties en nu was de beurt aan Speelboederij Elsenhove.


In Elsenhove was het ontzettend druk en de parkeerplaats was overvol. Door het wisselvallige weer kwamen de meeste bezoekers met de auto en daardoor was het onmogelijk na 15 uur een parkeerplaats in de buurt van de boerderij te bemachtigen.

Tijdens de demonstratie vertoonden de vogels hun kunsten; dus – vliegen en natuurlijk duiken om hun prooi te pakken en op te vreten. De aanwezige ouders en kinderen werden uitgenodigd om mee te doen aan de demonstratie, wat voor een paar angstvallig momenten zorgde. Het is niet niks, dat een roofvogel op je afkomt met een snelheid van 120 km/uur en een stukje vlees uit je hand pikt.

Het viel uiteindelijk mee, want de valkenieren hebben hun vogels goed getraind. Dat dachten ze tenminste, want tijdens de show kwam een valk niet terug. Dat betekende dat valkenier Gerrit steeds onrustiger werd. Na een kwartiertje fluiten heeft de valkenier het opgegeven en beëindigde de show. Vermoedelijk was de valk in een nabij gelegen weiland en kon zijn baas door de hoge bomen in het vreemde gebied niet terugvinden. Dichtbij was hij wel want via een zendertje in zijn lichaam, wist men dat hij wel in de buurt was. De show werd voortijdig beëindigd, maar gelukkig is de valk weer bij zijn baasje terecht gekomen.


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.