Bijgewerkt: 14 juli 2024

Rondje Cultuur 2007 in Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Pier K
11-10-2007

Dit jaar vindt al weer voor de vierde keer op dinsdag 13 november 2007 het Rondje Cultuur in Amstelveen plaats voor ongeveer 450 leerlingen van het Vmbo. Dit Rondje Cultuur, gesubsidieerd door de provincie NH en de gemeente Amstelveen, is voor de leerlingen van het 3de jaar Vmbo een kennismaking met hun culturele omgeving en tevens ondersteuning voor het vak ckv (culturele en kunstzinnige vorming) op school. Het Rondje Cultuur voor vmbo-leerlingen voorziet in een duidelijke behoefte vanuit het onderwijs en instellingen, omdat deze doelgroep vaak minder bekend en vertrouwd is met kunst en cultuur.

Rondje cultuur Amstelveen
(Pier K - 2007)

Rondje Cultuur 2007 logo


De opzet van het Rondje Cultuur is zodanig dat de leerlingen op een prettige en ontspannen wijze kennismaken met hun culturele omgeving en het werk van kunstenaars. De 450 leerlingen zijn verdeeld over een ochtendploeg en een middagploeg en bezoeken gedurende de ochtend dan wel de middag een aantal culturele instellingen in Amstelveen alwaar speciaal voor hen een activiteit wordt aangeboden.

De activiteiten variëren van een groot drieluik maken onder bezielende leiding van kunstenaars/docenten in het Cobra Museum in het kader van de tentoonstelling “China Now”, het luisteren naar een monoloog van een moslimjongen in de bibliotheek, het muziek maken op de computer in de muziekschool tot een bezoek aan de swingende dansvoorstelling van de jonge ambitieuze dansgroep The Kisshoff Moves in het Griffioen en nog veel meer…

Zowel in de ochtend als in de middag wordt gezamenlijk afgesloten in de schouwburg met de voorstelling “Go big, go home” van de danstheatergroep “Don’t hit mama”. Deze voorstelling gaat over hoe het is om je als jongere staande te moeten houden in de multiculturele snelkookpan van de grote stad.

Het Rondje Cultuur wordt, in opdracht van de gemeente Amstelveen, georganiseerd door Pier K, Centrum voor Kunst en Cultuur in Hoofddorp. Voor deze dag is een programmakrant ontwikkeld met daarin informatie over de culturele instellingen en de activiteiten die tijdens het Rondje Cultuur worden aangeboden. Tevens worden daarin de websites van de instellingen en groepen vermeld, zodat jongeren naderhand deze eventueel kunnen raadplegen.

Programma’s:

Griffioen

Wil je leren buikdansen of breakdancen, toneelspelen, mode maken, model tekenen of fotograferen? Zoek je een oefenruimte voor je band of wil je graag meedoen aan een dansoptreden? Dat en nog veel meer kun je doen bij het cultuurcentrum VU Griffioen.

Naast cursussen organiseert het Cultuurcentrum VU Griffioen films, muziek-, theaterdans- en cabaretvoorstellingen en lezingen. In de foyer kun je kijken naar exposities van beeldende kunstenaars.

Museumtram

Neem plaats op de houten bankjes, hoor het gerinkel van de bel van de tram van vroeger en probeer je voor te stellen hoe het leven er 100 jaar geleden uit zag. De trams zijn gebouwd tussen 1904 en 1954 en komen uit verschillende Europese steden. Ze zijn gerestaureerd door vrijwilligers en verdienen nu hun sporen als rijdend museum.

Muziek Dansschool

Wil je een instrument leren bespelen in een orkest of in een band? Kom dan naar de muziek- en dansschool Amstelveen. Hier kun je terecht voor allerlei muzieklessen van keyboard tot klarinet of van cello tot saxofoon. Er worden instrumentale lessen en danslessen gegeven in een prachtig nieuw gebouw aan het Stadsplein.

De belangrijkste uitgangspunten van de school zijn:

Jong tot zeer jong beginnen

Veel samenspelen in orkesten, ensembles, koren en popbandjes. Vaak optreden voor publiek

In de concertzaal van de school vinden wekelijks concerten plaats waar de leerlingen pop, jazz, of klassieke muziek laten horen.

Bibliotheek

Natuurlijk kom je in de bibliotheek om boeken te halen. Boeken om zelf lekker te lezen of om informatie in te zoeken voor je werkstukken. Dat doet iedereen. Maar in de bibliotheek gebeurt veel meer. Voel maar:

- je mag gratis surfen, chatten en msn-en op supersnelle internet-pc’s

-je kunt met je vrienden afspreken in de American Diner

-leen je favoriete CD’s, Dvd’s en Games (PS2, Xbox, PC, Nintendo)

-ga lekker loungen met de Elle (Girl), Yes, PCZone, Hitkrant, Kijk of een van de honderden andere magazines

Op de jongerensite vind je altijd de nieuwste boeken, CD’s, Dvd’s en games die je bij ons kunt lenen.

P60

In P60 kun je kijken en luisteren naar de nieuwste bands, uit je dak gaan op een dance-feest, genieten van lichtshows, VJ’s en muziek van beroemde DJ’s.

Wanneer je graag zelf wilt optreden, kun je je opgeven voor de Go Local podiumavonden! Wil je een band of DJ zien, maar kun je die avond niet aanwezig zijn? Geen punt, op www.globalstage.tv worden optredens in P60 live uitgezonden!

Kunstuitleen

Wil je wel eens een echt schilderij aan de muur of een beeld in huis? Dan kun je lid worden van de Stichting Beeldende Kunst (SBK) Amstelveen. Wanneer je een abonnement hebt, kun je een werk lenen en na een tijdje weer inruilen voor een ander werk. Het aanbod is ook online te bekijken en te reserveren. Natuurlijk kun je ook gewoon langs gaan en daar iets lenen, of de tentoonstellingen bekijken die daar regelmatig worden gehouden.

SAKB

Wanneer je in je vrije tijd graag schildert of tekent, wanneer je wilt leren beeldhouwen of boetseren, kun je terecht bij de Stichting Amstelveense Kunstbelangen (SAKB).

Je kunt daar les krijgen van kunstenaars/docenten of zelfstandig werken in hun werkplaats. Er worden regelmatig workshops gegeven. Ook kun je er heen gaan voor lezingen over kunst of tentoonstellingen bekijken van werk van andere amateurkunstenaars.

Cobra Museum

Even voorstellen … het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Vaak wordt het museum kort voorgesteld met ‘het Cobra Museum’. Dat is een halve waarheid. Inderdaad is het museum bekend door haar prachtige kunstcollectie van de CoBrA groep, waarvan Karel Appel, Constant, Corneille en Asger Jorn wel de meest beroemde leiders waren. Tóch zegt deze verkorte naam maar voor een deel waar het museum voor staat.

Er vinden namelijk ook veel andere unieke en opvallende tentoonstellingen van hedendaagse kunst plaats. Ook daarmee maakt het museum furore. Dit verklaart de lange naam van het museum. Welke tentoonstellingen er nu te zien zijn? Kijk op de website: Cobra Museum .

Schouwburg Amstelveen

Heb je al langer het gevoel dat er een echte toneelspeler in je schuilt, of dat je bijzonder grappig bent en daar andere mensen van wilt laten genieten, dan kun je dat eens uitproberen in een echt theater!

Schouwburg Amstelveen organiseert één keer in de maand op donderdagavond Storm, het open podium voor aanstormend talent. Cabaret, standup comedy, toneel, klassieke muziek, popmuziek, jazz, opera, musical, korte filmpjes. Alles kan.

Durf je het aan? Mail: storm@schouwburgamstelveen.nl Maar natuurlijk kun je ook naar de schouwburg gaan om een mooie avond te beleven. Het hele jaar door kun je er terecht voor prachtige dans-, muzieken theatervoorstellingen, shows en musicals.

De programmakrant is op aanvraag verkrijgbaar via nvhalsema@pier-k.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.