Bijgewerkt: 26 februari 2024

Roelof Frankot in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
08-11-2007

Schilderijen

22 november t/m 9 december 2007

Van 22 november t/m 9 december 2007 exposeert Museum Jan van der Togt in Amstelveen werk van de Nederlandse schilder Roelof Frankot.

Roelof Frankot (Meppel, 1911 – Heeten, Ov. 1984) was aanvankelijk vooral geïnteresseerd in fotografie. In 1928 vertrok hij naar Amsterdam om zich bij hoffotograaf Gotfried de Groot verder in het vak te bekwamen waarna hij zelfs korte tijd in Haarlem en later in Zwolle een fotozaak runde. Frankot keerde in 1931 terug naar Amsterdam en legde zich nu geheel toe op het schilderen. Dit plotselinge besluit had waarschijnlijk te maken met de kennismaking tussen Frankot en zijn latere echtgenote Christina (‘Stien’) Eelsingh, een toen al enigszins bekende schilderes.

Roelof Frankot Amstelveen
(Museum vd Togt - 2007)

Schilderij van Roelof Frankot


Gedurende de periode dat Frankot en Eelsingh getrouwd waren (1942 – 1948) woonden zij in Staphorst. Het werk dat hij in deze tijd maakte is in vergelijking met later werk nog vrij realistisch. Pas toen Frankot zich na zijn huwelijk weer in Amsterdam vestigde, zou zijn stijl ingrijpend veranderen. Gedurende de oorlogsjaren flirtte hij al met het expressionisme en vlak na de oorlog oriënteerde hij zich meer op het kubisme. Na zijn tweede terugkeer in Amsterdam begon Frankot zich steeds meer op abstracte wijze uit te drukken. Het zou tot begin jaren zeventig duren voordat Frankot terugkeerde naar een minder heftig kleurgebruik.

In 1970 moest Frankot een operatie ondergaan die een heftige crisis in zijn leven inluidde. Voor het eerst verbrandde hij een groot aantal werken die niet meer aan zijn norm voldeden. Na deze crisis zou Frankot niet alleen meer belangstelling hebben voor het zielenleven van de mens en het mystieke, ook zijn werkwijze was sterk veranderd. Hij schilderde nu zeer pasteuze doeken totdat hij in 1976 weer voor lange tijd stopte met schilderen na het overlijden van zijn tweede vrouw, Greet van Beek, met wie hij sinds 1950 getrouwd was.

Pas in 1981 zou Frankot het penseel weer ter hand nemen. Hij woonde ondertussen samen met Gine Hoogendijk die hij nog uit de oorlog kende. In juni 1984 trouwden zij, maar Frankot zou het einde van dat jaar niet meer meemaken. Hij overleed op 1 december 1984.

Frankot behoort tot de groep kunstenaars die na de Tweede Wereldoorlog, naast de CoBrA-groep, in Nederland de abstracte kunst verder tot ontwikkeling bracht. Zo werd hij lid van de vereniging ‘De Keerkring’, waarin zich verscheidene kunstenaars (o.a. Jan Sierhuis) verenigd hadden die naar nieuwe wegen zochten, maar zich niet bij de CoBrA-beweging thuisvoelden.

Frankot exposeerde regelmatig in binnen- en buitenland en had vooral veel succes in Denemarken, waarheen hij veel van zijn werk verkocht. In 1990 wijdde het Drents Museum een overzichtstentoonstelling aan hem. Werk van hem is o.a. in bezit van het Drents Museum, het Haags Gemeentemuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam.

De tentoonstelling van Roelof Frankot in Museum Jan van der Togt te Amstelveen wordt donderdag 22 november om 20.00 uur officieel geopend.

Website: Museum Jan van der TogtAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.