Bijgewerkt: 30 september 2023

Risicovluchten met drugs voorlopig alleen vanaf Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Rijksoverheid
01-09-2015

Het kabinet wil, dat vluchten met een sterk verhoogd risico op drugssmokkel alleen kunnen landen op een vliegveld met voldoende controlefaciliteiten. Alleen luchthaven Schiphol heeft nu voldoende faciliteiten voor zogeheten risicovluchten. Op dit moment zijn dit vluchten uit Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Suriname en Venezuela.

Dat blijkt uit een brief van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie mede namens de staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer. Er wordt gewerkt aan een aanpassing van de Luchtvaartwet, zodat risicovluchten in het vervolg alleen mogen landen op een luchthaven met voldoende controlefaciliteiten. Nog dit jaar zal het voorstel voor aanpassing van de wet in consultatie gaan.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2015)

Ard van der Steur, (VVD) minister van Veiligheid en Justitie


Arkefly wilde dit najaar beginnen met vluchten op Curaçao en Aruba vanaf Eindhoven Airport. Deze zomer bleek, dat het niet mogelijk is om op Eindhoven Airport de gebruikelijke 100%-controle van passagiers en hun bagage te bieden bij het vliegen op deze bestemmingen. Arkefly heeft daarom in overleg met de overheid besloten de geplande vluchten op Curaçao en Aruba te verplaatsen naar Schiphol, van waar deze luchtvaartmaatschappij al meer vluchten uitvoert naar deze bestemmingen.

De 100%-controles op Schiphol zijn in 2003 begonnen om problemen rondom de zogeheten bolletjesslikkers aan te pakken. Het intercontinentaal vliegen vanaf regionale luchthavens was toen nog niet aan de orde. Het kabinetsbeleid is er inmiddels op gericht om vakantievluchten zoveel mogelijk te laten plaatsvinden vanaf regionale luchthavens, zodat de beschikbare ruimte op Schiphol zoveel mogelijk benut kan worden voor het intercontinentaal netwerk van verbindingen. De aanpassing van de Luchtvaartwet beoogt geen afbreuk te doen aan dit beleid. De 100%-controles op dit moment zijn alleen van toepassing op een klein aantal vluchten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.