Bijgewerkt: 3 juni 2023

Risico op ernstige incidenten tijdens de jaarwisseling

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
13-12-2012

Het risico op ernstige incidenten tijdens de jaarwisseling is groot. Dat stelt Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie (SMVP) in een alarmerend onderzoeksrapport. De explosieve kracht van illegaal vuurwerk is toegenomen en de last voor hulpverleners is te hoog.

Volgens de SMVP is niet alleen het gebruik van het toegestane consumentenvuurwerk gestegen, maar ook het zware illegale vuurwerk. Sommige illegale vuurwerkartikelen zijn levensgevaarlijk. Omstanders kunnen gehandicapt raken. Het label 'explosief' past volgens het rapport daarom beter bij dit soort vuurwerk. De stichting vreest een toename van ernstige incidenten.

Vuurwerk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Vuurwerk afsteken kan mooi zijn, maar het veroorzaakt vaker veel schade. Vooral met vuurwerk gebeuren vrij veel ongelukken met ernstige letsels


Gemeenten en politie moeten volgens de SMVP met nog meer betrokkenheid deze risico's proberen te beheersen. De SMVP pleit ervoor om onder de regie van de politie vrijwilligers in te schakelen. Dan kan de politie op basis van meldingen sneller ingrijpen en kan onrechtmatig gebruik van vuurwerk worden voorkomen.

Volgens Ad Nieuwdorp van de Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers is het inderdaad wachten op incidenten. 'Er is zoveel illegale rotzooi in omloop. Als we niet ingrijpen en ons voorbereiden, is het wachten op een groot incident. Vroeger had je te maken met een strijkertje of een Chinese rol. Nu gaat het om zware explosieven met de kracht van een handgranaat.'

Hij vindt het een goed idee om onder de regie van de politie vrijwilligers in te zetten. 'Wij kunnen het niet alleen, dat roepen wij al jaren. Daarom kunnen wij alle mogelijke hulp gebruiken.' Volgens Ad is de grootste groep (illegale) vuurwerkafstekers tussen de 14 en 22 jaar. Daarom roept Ad ouders op alert te zijn. 'Check postpakketjes die binnenkomen. Praat met je kind over de schade die vuurwerk aan kan richten. Maak ze bewust van de risico's.'

Ook het toegestane consumentenvuurwerk moet volgens Ad worden aangepakt. Ad pleitte begin dit jaar in de Tweede Kamer voor het afschaffen van het knalvuurwerk. 'Juist het knalvuurwerk en de vuurpijlen zijn gevaarlijk en veroorzaken de meeste overlast. Het zijn ongeleide projectielen, één stevige windvlaag en hun richting verandert.

Siervuurwerk is veel veiliger en mooier. Knalvuurwerk, of een vuurpijl is snel in de richting van een hulpverlener gegooid, of geschoten. Met siervuurwerk ga je niet zo snel gooien. Met het afschaffen van knalwerk beperk je de risico's en de overlast en houd je het mooie aan vuurwerk over. Mooi toch?'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.