Bijgewerkt: 18 mei 2022

Rien Alink schreef opnieuw een boek over Vermeer

Nieuws -> Cultuur

Bron: Rien Alink
23-09-2017

Rien Alink, oud (D66) wethouder Cultuur is een groot bewonderaar van Johannes Vermeer. Zijn schilderijen maken op hem een onuitwisbare indruk. In 2016 publiceerde Alink een boek over de meester uit de Gouden Eeuw met de titel 'Ode aan Vermeer'. Het bevatte korte inleidingen op alle schilderijen, voorzien van persoonlijke gedichten ter stimulering van het kijken naar de fascinerende werken. Het boek was te koop bij boekhandel Venstra en ook bij het Vermeer Centrum in Delft.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Voormalig wethouder Rien Alink (D66) presenteert zijn boek 'Het grote geheim van de familie Kwiebus' bij Boekhandel Venstra in Amstelveen op 1 maart 2014


Alink heeft nu een nieuw boek geschreven over een 'topstuk' van Vermeer : 'De Schilderkunst'. Dit werk is al lange tijd voorwerp van discussie. Het 'artistiek testament', zoals dit schilderij wel wordt genoemd is niet eenvoudig te verklaren en roept nog steeds vele vragen op. Het is een intrigerend werk, waarop we een schilder zien die scheppend bezig is in zijn atelier. Het schilderij had blijkbaar voor Vermeer een bijzondere betekenis. Zijn vrouw en schoonmoeder deden namelijk na de dood van de schilder pogingen juist dit werk voor veiling te behoeden.

\
Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2017)

Het schilderij 'De schilderkunst' (1666) van Johannes Vermeer (1632 - 1675)


Het topstuk is niet zonder mysterie. Het was voor Alink een uitdaging zich verder in dit schilderij te verdiepen en een interpretatie naar voren te brengen. Overigens in bescheidenheid. Het nieuwe boekje heeft de titel meegekregen “Een schilderij voor de eeuwigheid “. Het bevat een korte introductie op Vermeer, een analyse van het werk, een gedicht ter illustratie van de interpretatie  en een Engelse summary. Exemplaren zijn weer bij Boekhandel Venstra te verkrijgen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.