Bijgewerkt: 16 april 2021

Reumafonds bedankt Amstelveen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Reumafonds
31-03-2009

Het Reumafonds bedankt alle collectanten, comitéleden en bewoners in Amstelveen voor de grote inzet en bijdrage aan het prachtige resultaat van de collecte. In de landelijke collecteweek van 8 tot en met 14 maart 2009 is in Amstelveen in totaal bijna 16.000 euro opgehaald. Hiermee levert Amstelveen een belangrijke bijdrage aan de reumabestrijding in Nederland.

Onzichtbare ziekte

Reuma is de verzamelnaam voor diverse zeer pijnlijke aandoeningen aan gewrichten, pezen en spieren. Genezing is nog niet mogelijk. Ruim 2,3 miljoen mensen in Nederland leven met pijn, vermoeidheid en stijfheid als gevolg van reuma of artrose. Bij alles wat zij doen moeten ze rekening houden met hun ziekte.

En dat geldt niet alleen voor oudere mensen: 3.000 kinderen in Nederland hebben geen onbezorgde jeugd als gevolg van reuma. Zij kunnen niet vrijuit spelen met leeftijdsgenoten door pijn en beperkingen van hun bewegingsapparaat. Ook het vaak zware medicijngebruik met bijwerkingen zoals misselijkheid beperkt de levenskwaliteit. Op het eerste gezicht is deze enorme impact vaak niet merkbaar. Reuma heet dan ook wel de onzichtbare ziekte.

Maatschappelijk probleem

Reuma beperkt zich niet tot patiënten en hun omgeving. Tweederde van alle reumapatiënten is jonger dan 65 jaar en behoort tot de arbeidsbevolking. De lagere arbeidsproductiviteit als gevolg van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid en de zorgverlening kosten circa 13 miljard euro per jaar. Kortom: reuma is een maatschappelijk probleem waarvan we ons nog te weinig bewust zijn.

Steun van iedere Nederlander nodig

Het Reumafonds is de grootste financier van wetenschappelijk reumaonderzoek in Nederland. Dit is mogelijk mede dankzij het geld dat met de jaarlijkse collecte wordt opgehaald. Een andere zeer belangrijke taak van het Reumafonds is voorlichting geven over reuma en leven met de ziekte.

Het fonds vraagt brede maatschappelijke aandacht voor de impact van reumatische aandoeningen. Voor deze inspanningen krijgt het Reumafonds geen overheidssubsidie. De bijdrage van iedere Nederlander is dan ook essentieel.

Website: Reumafonds

Reumatoïde artritis?

RA is een chronische en systemische ontsteking van het slijmvlies in gewrichten, die van invloed kunnen zijn op vele weefsels en organen. De ontstekingen in het slijmvlies, kunnen het articulaire kraakbeen vernietigen.

reuma Amstelveen
(Wikipedia - 2009)

Röntgenfoto van een door reumatoïde artritis aangetaste hand


Hoewel de oorzaak van reumatoïde artritis is onbekend, auto-immuunziekte speelt een centrale rol in haar chroniciteit en vooruitgang.

Ongeveer 1% van de wereldbevolking is getroffen door reumatoïde artritis, vrouwen drie keer vaker dan mannen. Begint meestal op de leeftijd van de 40 tot 50 jaar, maar er zijn RA gevallen van eerdere stadium.

Het is een invaliderende en pijnlijke aandoening, die kan leiden tot groot verlies van functioneren en mobiliteit. Het is gediagnosticeerd vooral op de symptomen en tekenen, maar ook met bloedonderzoek (vooral een test: reumatoïde factor) en röntgenstralen. Diagnostiek en beheer op lange termijn worden doorgaans uitgevoerd door een reumatoloog, een deskundige op het gebied van de ziekten van gewrichten en bindweefsel.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.