Bijgewerkt: 28 maart 2024

Replica glasplaat voormalig Tulp Ziekenhuis onthuld

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Ziekenhuis Amstelland
30-05-2011

Op donderdag 26 mei 2011 is een replica van het herdenkingsraam van het vroegere Nicolaas Tulp Ziekenhuis onthuld in Ziekenhuis Amstelland. De originele glasplaat werd in de jaren ‘60 geschonken door de Amstelveense bevolking en sneuvelde tijdens de verbouwing van het ziekenhuis. De replica is aangeboden door de Rotary Club Amstelveen. Wethouder mr. Jacqueline Koops was aanwezig bij de plechtigheid.

Tulp Amstelveen
(Foto ZHA - 2011)

Vlnr.: Jacqueline Koops (wethouder), Hans Dornseiffen (initiatiefnemer) en Wijnand Mul (voorzitter Rotary Club Amstelveen) na onthulling replica in de coffeecorner van Ziekenhuis Amstelland


De oorspronkelijke glasplaat werd in de jaren ‘60 geschonken door de bewoners van Amstelveen. In de daarop gegraveerde tekst – zie foto van het origineel én de onthulde replica – schuilt de verbondenheid van de Amstelveense bevolking met het ziekenhuis. Wethouder mr. Jacqueline Koops (welzijn, jeugd en ouderen), ook aanwezig bij de plechtigheid, ligt toe:

‘Destijds is 5% procent van de kosten die de bouw van het ziekenhuis met zich meebracht, opgehoest door de bevolking. Dit komt neer op 400.000 gulden. Dit is op zich zelf zeer bijzonder en geeft zeker een teken van verbondenheid. Ik ben blij, dat de verbondenheid tot uiting komt in deze replica.’

Tulp Amstelveen
(Bron gem. Amstelveen - 2002)

Het Nicolaas Tulpziekenhuis in 1974 aan de Laan van de Helende Meesters. Dit ziekenhuis werd genoemd naar de Amsterdamse geneesheer dr. Nicolaes Tulp (1593-1674) die in 1632 zijn anatomische les door Rembrandt liet vastleggen.


Glasplaat in honderden stukjes

Op 7 september 2006, tijdens de verbouwing van het ziekenhuis, trof Hans Dornseiffen (geestelijk verzorger/r.-k pastor in Ziekenhuis Amstelland) het herdenkingsraam in honderden stukjes aan in de patio. Tijdens de verbouwing is er alles aan gedaan het bijzondere werk in stand te houden voor herplaatsing, maar dit mocht niet zo zijn.

Vanaf dat moment heeft Hans er alles aan gedaan om een replica te realiseren. Het kon toch niet zo zijn, dat dit mooie stukje cultuur, wat bij de hoofdingang, altijd mooi belicht en bij binnenkomst zichtbaar had gehangen, zomaar zou verdwijnen? Enkele maanden geleden begon de bal te rollen, toen Hans Wijnand Mul tegen het lijf liep, voorzitter van de Rotary Club Amstelveen.

Glasplaat Amstelveen
(Foto ZHA - 2011)

Originele glasplaat, gefotografeerd in 1983. De gegraveerde tekst: 'Dit ziekenhuis dankt zijn ontstaan aan de offervaardigheid van de bewoners van Amstelveen. Die zichzelf een voorbeeld hebben gesteld van eensgezindheid en samenwerking. Zij vinden er hun toewijding in bestendigd en dienstbaar gemaakt aan het welzijn van de medemens'


‘U bent mijn boterham’

Net als het ziekenhuis is ook de Rotary Club sterk verbonden met de Amstelveense samenleving. Zij waren dan ook meteen bereid financieel mee te werken aan het ontwikkelen van een replica van het herdenkingsraam. Door middel van een Koninginnedagveiling is het benodigde bedrag bijeengebracht.

Hans Dornseiffen: ‘Daar zijn wij hen enorm dankbaar voor. Het herinnert de medewerkers aan het feit, hoezeer de Amstelveense bevolking in de 60er jaren van de vorige eeuw hunkerde naar een eigen ziekenhuis. Maar er is nog een andere kant. Het helpt medewerkers zich te realiseren, dat wij ons salaris kunnen verdienen. Het ziekenhuis bestaat tenslotte bij gratie van de klant. Ik zeg wel eens schertsend tegen een patiënt: u bent mijn boterham.”

Initiatief Hans Dornseiffen

De kopie van het herdenkingsraam, prachtig ingegraveerd met de oorspronkelijke tekst, is onthuld op de dag van het afscheid van Hans Dornseiffen in Ziekenhuis Amstelland. Hiermee is een langgekoesterde wens van Hans in vervulling gegaan: de replica is er gekomen en heeft een mooi plekje gekregen bij de zitjes in de coffeecorner in de centrale hal.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.